ΗΠΑ: Φόβοι για ενίσχυση της οργής λόγω ατιμωρησίας
Ο δικαστής έκρινε ότι ο αστυνομικός Κρίστοφερ Μάνεϊ πυροβόλησε ευρισκόμενος σε άμυνα τον Ντόντρε Χάμιλτον στις 30 Απριλίου μέσα σε πάρκο.
Η περίπτωση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την λαϊκή οργή έπειτα από μία σειρά αθωωτικών αποφάσεων από σώματα ενόρκων για υποθέσεις που αφορούσαν τις δολοφονίες άοπλων μαύρων από λευκούς αστυνομικούς, όπως στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και στη Νέα Υόρκη που οδήγησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την χώρα.
Αναφορικά με την περίπτωση του Μιλγουόκι, η οικογένεια του θύματος αντέδρασε οργισμένα στο άκουσμα της απόφασης του περιφερειακού εισαγγελέα Τζον Τσίσολμ να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού και έκανε έκκληση για ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Ο Χάμιλτον σκοτώθηκε όταν οι υπάλληλοι ενός καφέ κάλεσαν την αστυνομία για να διαμαρτυρηθούν επειδή κοιμόταν στο πάρκο.
Σύμφωνα με τον Μάνεϊ, ο Χάμιλτον αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της σύλληψης και συγκεκριμένα όταν προσπάθησε να τον υποβάλει σε σωματικό έλεγχο και τον χτύπησε στον λαιμό αφού προηγουμένως οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει χτυπήματα στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός τον πυροβόλησε 14 φορές.
Η οικογένεια του θύματος είπε ότι ο Χάμιλτον έπασχε από σχιζοφρένεια και πρόσφατα είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του.
Ο θάνατός του προκάλεσε διαμαρτυρίες στο Μιλγουόκι και ο Μάνεϊ αποπέμφθηκε εξαιτίας του συμβάντος--απόφαση επί της οποίας άσκησε έφεση.
Εξηγώντας την απόφασή του σε γραπτή του ανακοίνωση, ο δικαστής αναφέρει: "Η χρήση βίας από την πλευρά του Μάνεϊ στην περίπτωση αυτή ήταν δικαιολογημένη αυτοάμυνα και αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί ώστε να υπάρξει βάση για την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του".
Η επανεξέταση της υπόθεσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα επιδιώξει να διακριβώσει αν παραβιάστηκε ο νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων.
Ένα από τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά άοπλων μαύρων σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε έκκληση για ψυχραιμία έπειτα από την δολοφονία δύο αστυνομικών στο Μπρούκλιν το Σάββατο, από ψυχικά διαταραγμένο Αφροαμερικανό, ο οποίος θέλησε με τον τρόπο αυτό να εκδικηθεί τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας στο Μιζούρι και το Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης.
Ο δήμαρχος κάλεσε χθες Δευτέρα τους διαδηλωτές να απόσχουν από τις διαμαρτυρίες μέχρι να τελεστούν οι κηδείες των δύο αστυνομικών. Ωστόσο, η έκκλησή του απορρίφθηκε από πολλές οργανώσεις ακτιβιστών που δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες οι οποίες πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά στην πόλη.
Σε κάποιες μάλιστα αμερικανικές πόλεις οι διαδηλώσεις έχουν προσλάβει βίαιη μορφή.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα Χανιά βυθίστηκαν στο πένθος παραμονές Χριστουγέννων...[photos]
- Το είδαμε και αυτό...Ποιος πήγε με αθλητικά στη Βουλή; [photos]
- Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν 168 βουλευτές
- Δώδεκα βουλευτές... και στο βάθος οι εκλογές
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δεν βγαίνει Πρόεδρος
- Πενέλοπε Κρουζ: Δεν θα πιστέψετε πόσο διαφορετική και γερασμένη είναι άβαφη!
- AGB: Σάρωσαν στα νούμερα τηλεθέασης οι «Ράδιο Αρβύλα»
- 168 ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα – Ανάμεσά τους και οι πρώην Χρυσαυγίτες Μπούκουρας και Αλεξόπουλος
- Δώδεκα βουλευτές... μακρυά οι εκλογές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Ο χάρτης των ανεξάρτητων βουλευτών – Πώς ψήφισαν
- Χαροπαλεύει πρώην ποδοσφαιριστής που χτυπήθηκε από νταλίκα
- «Παρών» ψήφισε ο Χρ. Αλεξόπουλος
- Βουλή: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πριν την ψηφοφορία
- Εκλογή Προέδρου: «Ναι» ψήφισε ο Βασίλης Οικονόμου
- Δεύτερη ψηφοφορία για ΠτΔ: Σταύρος Δήμας: 168 – «Παρών»: 131
- Απούσα από την ψηφοφορία η Τσαρουχά
- Εκλογή Προέδρου: «Ναι» ψήφισε ο Γιώργος Νταβρής
- Εκλογή Προέδρου: «Ναι» ψήφισε η Μίκα Ιατρίδη
- Συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου στη Βουλή

- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου στη Βουλή
- Απούσα από την ψηφοφορία η Τσαρουχά
- Βουλή: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πριν την ψηφοφορία
- ΠΑΟ:Οι παίκτες έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών
- Δεύτερη ψηφοφορία για ΠτΔ: Σταύρος Δήμας: 168 – «Παρών»: 131
- Υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ η ουκρανική Βουλή
- «Μεταγωγή» του υπεύθυνου μεταγωγών στο Γκουαντάναμο
- Ο χάρτης των ανεξάρτητων βουλευτών – Πώς ψήφισαν
- Χαροπαλεύει πρώην ποδοσφαιριστής που χτυπήθηκε από νταλίκα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαμαράς: «Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει παρών, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο…»
- 7 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ
- Συναλλαγή ΔΑΠ-κυβέρνησης καταγγέλει η Θεανώ Φωτίου
- Τι δώρα ζητούσαν τα παιδιά από τον Άγιο Βασίλη το 1959; [video]
- Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά
- Σαμαράς: Στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει “παρών”, μόνο ονοματεπώνυμο
- Οι 8 ψήφοι που προστέθηκαν στους 160 της πρώτης ψηφοφορίας
- «Όταν ζητάς συναίνεση, πρέπει να την προσφέρεις κιόλας»
- Παραιτήθηκε ο αρμόδιος για τις μεταγωγές από το Γκουαντάναμο