ΗΠΑ: Διαψεύδουν για διατήρηση στρατιωτών στο Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Λίον Πανέτα, διέψευσε σήμερα πως ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ ότι η χώρα του σχεδιάζει να διατηρήσει από 8 ως 12.000 οπλίτες στο Αφγανιστάν μετά το 2014, υποστηρίζοντας πως αυτό που έχει συζητηθεί είναι μία σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για το μέγεθος των δυνάμεων που θα παραμείνουν στην περιοχή.

«Η αναφορά αυτή δεν είναι ορθή», επεσήμανε ο Πανέτα, διαψεύδοντας την ενημέρωση του Γερμανού υπουργού Αμύνης Τόμας ντε Μεζιέρ για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη σύνοδο

της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Όντως συζητήσαμε μία σειρά προτάσεων και αυτό που θίξαμε είναι οι προτάσεις που θα πρέπει να αφορούν γενικά τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν τόσο την αμερικανική συνεισφορά, όπως επίσης και αυτήν που μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Πανέτα σε συνέντευξη Τύπου.

Την άποψη του Πανέτα, για συνολική ανάπτυξη 8-12.000 ανδρών του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσαν και άλλες πηγές.

Νωρίτερα, ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ είχε αποκαλύψει πως ο Πανέτα δήλωσε στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, πως οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν 8 με 12.000 οπλίτες τους στο Αφγανιστάν και μετά το 2014, όταν πρόκειται να λήξει η στρατιωτική αποστολή ειρήνευσης της Συμμαχίας.
«Ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης ανακοίνωσε πως το ύψος των δυνάμεων των ΗΠΑ που θα παραμείνουν επιχειρησιακές στο Αφγανιστάν θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 12.000 οπλιτών» μετά το 2014, ανέφερε ο ντε Μεζιέρ.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν επεσήμανε πως η αποστολή της Συμμαχίας μετά το 2014 θα είναι «σημαντικά μικρότερη σε μέγεθος» από την παρούσα δύναμη της ΙSAF και πρόσθεσε πως ήδη σχεδιάζεται μία «περιφερειακή προσέγγιση» της αποστολής.
Αναφορικά με αυτή τη δήλωση του Ράσμουσεν, ο ντε Μεζιέρ πρόσθεσε πως αυτό συνεπάγεται ότι οι γερμανικές δυνάμεις θα εξακολουθήσουν να σταθμεύουν στα βόρεια του Αφγανιστάν, πλην όμως είναι ακόμη πρόωρο να επισημανθεί ο επακριβής αριθμός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα