ΗΠΑ: Αποδυναμωμένη η αλ Κάιντα

Την αποδυνάμωση της τρομοκρατικής οργάνωσης αλ Κάιντα υποστηρίζουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, τα στελέχη των υπηρεσιών δήλωσαν πως ο πυρήνας της οργάνωσης πιθανότατα δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει μία επιχείρηση με στόχο να προκαλέσει μαζικές απώλειες της κλίμακας εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Την ίδια στιγμή, ο Ρομπέρτ Καρντίλο, υποδιευθυντής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών ανέφερε ότι οι ειδικοί της κυβέρνησης των Ηνωμένων

Πολιτειών θεωρούν πως η πιθανότητα μιας επίθεσης με τη χρήση χημικών, βιολογικών, ατομικών ή ραδιολογικών όπλων τα επόμενα χρόνια δεν είναι υψηλή.

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε μια επιδρομή ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη Αμποταμπάντ, στο βόρειο Πακιστάν, ο Καρντίλο και άλλοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών σχολιάζουν στη τηλεδιάσκεψη τις δυνατότητες της αλ Κάιντα, οι οποίες σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν φαίνεται να εξασθενούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υποδιευθυντή της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών ο «πυρήνας» της τρομοκρατικής οργάνωσης της που δημιούργησε ο Μπιν Λάντεν έχει υποστεί στρατηγικά πλήγματα λόγω του ξεσπάσματος της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης και των εξεγέρσεων σε ισλαμικές χώρες.

Οι ειδικοί θεώρησαν πιο ανησυχητικό το ενδεχόμενο να δράσουν τρομοκράτες που ζουν εντός των δυτικών χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα