ΙΟΒΕ: Ανάκαμψη στο οικονομικό κλίμα το Δεκέμβριο

Τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αναφέρει ως τον κύριο λόγο της ανάκαμψης του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο στη χώρα, το ΙΟΒΕ σε μηναία ερευνά του.


Mε τη συγκεκριμένη λοιπόν έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα φανερώνεται πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 70,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 68,6 μονάδες του Νοεμβρίου.



«Η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας οδήγησε πράγματι σε οριακή έστω βελτίωση του κλίματος, παρόλο που οι αβεβαιότητες παραμένουν», ανέφερε το ΙΟΒΕ.

«Η προσαρμογή στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται εν όψει και της οριστικοποίησης των παραμέτρων της νέας δανειακής σύμβασης συνεχίζεται για την ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά στους επιμέρους τομείς, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στις κατασκευές, ενώ παρατηρείται πτώση στη βιομηχανία και στο λιανικό εμπόριο.

Αναφορικά με τη ζήτηση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε οριακά, παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά του, καθώς έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την κρίση και την ύφεση.

Όπως εκτιμά η συγκεκριμένη έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές προβλέπεται θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη.

«Παρά τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης το τελευταίο δίμηνο, όσο η ανεργία αυξάνεται και οι μισθοί συμπιέζονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και κατ’ επέκταση η ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες δεν αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά και η επίτευξη της εξόδου από την ύφεση θα παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη», ανέφερε το ΙΟΒΕ.

Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, υποχώρησε τον Δεκέμβριο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 93,3 μονάδες από τις 93,8 ένα μήνα νωρίτερα.

Να σημειωθεί πως στην ΕΕ, ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στις 92,0 από τις 92,8 μονάδες τον Νοέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα