Ινδία: Δεν θα αλλάξει η πολιτική για τα χημικά όπλα

Το ινδικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) δεν σκοπεύει να αλλάξει την πολιτική της χώρας η οποία ορίζει ότι δεν θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα.


«Η πολιτική που ορίζει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε πρώτοι πυρηνικά όπλα ήταν μια προσεκτικά μελετημένη απόφαση της κυβέρνησης της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) της οποίας ηγείτο ο Άταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να την ανακαλέσουμε», φέρεται ότι δήλωσε ο πρόεδρος του BJP Ράτζνατ Σιχ,

σύμφωνα με την εφημερίδα Hindustan Times.

Αφορμή για την τοποθέτηση αυτή υπήρξε η φημολογία που πυροδότησε το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα κι αναφέρει πως το BJP θα «αναθεωρήσει και θα εκσυγχρονίσει» την πυρηνική πολιτική της Ινδίας.

Η πολιτική που ορίζει πως η Ινδία «δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη» πυρηνικά όπλα ("no first use") είχε υιοθετηθεί αφότου η κυβέρνηση υπό το BJP διεξήγαγε πυρηνικές δοκιμές το 1998, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή και την επιβολή διεθνών εμπάργκο σε βάρος της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η συμμαχία της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του BJP αναμένεται να καταλάβει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Λοκ Σάμπα –την κάτω Βουλή– στις εν εξελίξει εκλογές.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός του BJP, ο Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι εάν νικήσει το κόμμα του, θα υιοθετήσει μια πιο δυναμική εξωτερική πολιτική έναντι του Πακιστάν και της Κίνας.

Η Κίνα είχε υιοθετήσει το 1964 ως στρατηγικό δόγμα τη θέση πως «δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα», όμως το Πακιστάν, με το οποίο η Ινδία έχει εμπλακεί σε τρεις πολέμους, δεν έχει υιοθετήσει αυτή την αρχή.

Διαβάστε επίσης: «Κρεμάλα στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού»

Keywords
Τυχαία Θέματα