Ιερώνυμος: «Οι κρίσεις κρίνουν τους ανθρώπους»

Η κρίση είναι μια ευκαιρία για να δούμε σε βάθος ποιοι είμαστε, επισημαίνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

«Οι κρίσεις κρίνουν τους ανθρώπους. Μας θέτουν ενώπιον των ευθυνών μας, μας αποκαλύπτουν τις «εφεδρείες» μας που βρίσκονται πίσω από την επιφάνεια, μας απογυμνώνουν από τυχόν προσχήματα και δικαιολογίες, μας αναδεικνύουν δημιουργούς του παρόντος και του μέλλοντος. Χωρίς να αποτελεί εξαίρεση ετούτη η βαθιά οικονομική και ηθική κρίση που ταλανίζει το έθνος

μας και υπονομεύει την κοινωνία μας δεκαετίες τώρα, αλλά μόλις πρόσφατα εκδηλώθηκε σε όλη της την οδύνη, μας υποβάλλει σε κρίση-κριτική», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο, η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ώστε να δούμε ποιοι είμαστε πραγματικά, πέρα από τις άμυνές μας και τα «ψιμύθια» με τα οποία καλλωπίζουμε την κοινωνική μας παρουσία.

Επίσης, καλεί τους πιστούς να σκεφτούν τη σχέση τους με τους άλλους. «Η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι αφυπνίζει δυνάμεις αλληλεγγύης στην κοινωνία μας, η έμπρακτη αγάπη οφείλει να είναι μια διαρκής στάση ζωής», αναφέρει, προσθέτοντας ότι δυστυχώς, κάποιοι χριστιανοί συχνά καλλιεργούμε με τη στάση μας μια απογοήτευση.

«Μια κρίση σαν αυτή αποτελεί εκπληκτική ευκαιρία να ανακαλύψουμε το Θεό για αυτό που είναι και να τον αγαπήσουμε για εκείνα που έχει να μας δώσει», υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος.

«Αδελφοί μου ας μη φοβόμαστε!». Ένας άνθρωπος έρμαιο της κατανάλωσης, του ναρκισσισμού, των παθών του, δεν δημιουργεί ιστορία αλλά σύρεται πίσω της, σαν ουραγός. Αντίθετα ένας άνθρωπος που αντιστέκεται στις κατώτερες ορέξεις του... είναι σε θέση να αντισταθεί στα οργανωμένα συμφέροντα, καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα