Η «Σιδηρά Κυρία» υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης ηθοποιού!

16:37 2/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ένα εκπληκτικό πορτραίτο της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας. Σκηνοθετεί η Φιλίντα Λόιντ ("Mamma Mia!") και πρωταγωνιστεί - σε μια ερμηνεία που θα συζητηθεί - η βραβευμένη με Όσκαρ Μέριλ Στριπ. Το ρόλο του συζύγου της, Ντένις, έχει αναλάβει ο Τζιμ Μπρόουντμπεντ ("Another Year").

Μια από τις πιο διάσημες και με μεγάλη επιρροή

γυναίκες του 20ου αιώνα, η "Σιδηρά Κυρία" Μάργκαρετ Θάτσερ, έρχεται από το πουθενά για να σπάσει τους φραγμούς του φύλου και της κοινωνικής τάξης, και να επικρατήσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Μια μοναδική ιστορία για την εξουσία και το τίμημά της.

Η Σκηνοθέτις

Η Φιλίντα Λόιντ γεννήθηκε το 1957 στο Μπρίστολ. Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ άρχισε να δουλεύει σε τηλεοπτικές σειρές του BBC. Το 1985 κέρδισε μια υποτροφία για θεατρική σκηνοθεσία - στροφή που στη συνέχεια την έφερε στο Old Vic του Μπρίστολ, όπου ανέβασε το έργο του Σέξπιρ "Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων" με μεγάλη επιτυχία.

Από τη δεκαετία του '90 συνεργάζεται με τα πιο σημαντικά θέατρα της Αγγλίας, ανάμεσά τους τα Royal National Theatre και Royal Shakespeare Company και ταυτόχρονα καθιερώνεται στην οπερατική σκηνοθεσία, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία.

Το 1999 αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του μιούζικαλ "Mamma mia" που γίνεται αμέσως τεράστια επιτυχία, όχι μόνο στο West End και στο Broadway αλλά και παγκοσμίως, και το 2008 σκηνοθετεί την κινηματογραφική του μεταφορά με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ. Η ταινία ήταν υποψήφια, ανάμεσα σε άλλα, για Χρυσή Σφαίρα και BAFTA, και αποτελεί την πιο εμπορική βρετανική ταινία όλων των εποχών.

Οι Πρωταγωνιστές

Στη διάρκεια της σαραντάχρονης σταδιοδρομίας της, η Μέριλ Στριπ έχει κερδίσει περισσότερες υποψηφιότητες από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό: συνολικά δεκαέξι για Όσκαρ, και εικοσιπέντε για Χρυσή Σφαίρα. Από τις υποψηφιότητες αυτές έχει τιμηθεί με δύο χρυσά αγαλματίδια, για το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και το «Η Επιλογή της Σόφι», κι επτά Σφαίρες.

Η Στριπ γεννήθηκε το 1949 στο Νιού Τζέρσεϊ. Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Vassar και του Πανεπιστημίου Yale, απ' όπου αποφοίτησε μετ' επαίνων. Ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, πολύ σύντομα όμως πέρασε στη μικρή οθόνη με το σίριαλ "Holocaust", για το οποίο τιμήθηκε με Έμμυ, καθώς και στον κινηματογράφο με την ταινία "Ο Ελαφοκυνηγός" που της χάρισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1979.

Πέρα από τις αξεπέραστες ερμηνείες της σε δραματικές ταινίες-ορόσημα όπως "Κράμερ εναντίον Κράμερ", "Πέρα Από την Αφρική", "Η Εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ", "Η Ερωμένη του Γάλλου Υπολοχαγού", "Κραυγή στο σκοτάδι", "Οι Γέφυρες του Μάντισον", "Οι Ώρες", "Αμφιβολία" καθώς και το αστείρευτο κωμικό της ταλέντο στις ταινίες "Μανχάταν", "Διαβολογυναίκα", "Ο Διάβολος φοράει Πράντα", "Mamma mia!", η Στριπ διακρίνεται για την έντονη φιλανθρωπική και περιβαλλοντική της δράση. Συμμετέχει ενεργά σε θεσμούς και ιδρύματα όπως "Equality Now", "Women for Women International", "Partners i

Keywords
Τυχαία Θέματα