Η «μαύρη» επέτειος της Θύρας 7

14:05 8/2/2012 - Πηγή: NewsBomb

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σαν σήμερα από την αποφράδα ημέρα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981, όταν 21 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο στο παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ.

Οι οπαδικές προτιμήσεις υποχωρούν μπροστά στην πιο μαύρη επέτειο του ελληνικού αθλητισμού. Όλη η Ελλάδα, φίλαθλη και μη, πενθεί. Ωστόσο, το χειρότερο είναι ότι μέχρι σήμερα κανείς από τους υπευθύνους

δεν έχει λογοδοτήσει.

Όταν η χαρά έγινε… εφιάλτης

Η ημέρα, Κυριακή, είναι ηλιόλουστη, ο κόσμος απολαμβάνει τον καφέ του, λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα από το στάδιο (τότε) Καραϊσκάκη.

Τα εισιτήρια του αγώνα έχουν γίνει «καπνός» και οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί έχουν κατακλύσει τις εξέδρες του γηπέδου. Τραγούδια και συνθήματα στην ουρά για την είσοδο στο γήπεδο.

Το πρωτάθλημα βρίσκεται στην 20ή αγωνιστική και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο μεγάλο ντέρμπι του πρωταθλήματος στις 15:15. Όλα μοιάζουν ιδανικά για ποδοσφαιρικό αγώνα. Το ματς αρχίζει.

Οι «ερυθρόλευκοι» των Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη συντρίβουν την "Ένωση" των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου με σκορ 6-0. Τρία γκολ πετυχαίνει ο Γαλάκος και από ένα οι Κουσουλάκης, Ορφανός και Βαμβακούλας.

Το Καραϊσκάκη φλέγεται με των 35.450 οπαδών του Θρύλου να παραληρούν καθώς ο Ολυμπιακός βρίσκεται «αγκαλιά» με το πρωτάθλημα. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν έχει σημασία.

Στις 16:58, ο χρόνος παγώνει και ο θάνατος παραμονεύει. Τα πανηγύρια δίνουν τη θέση τους στην απέραντη θλίψη.

Οπαδοί των γηπεδούχων που βρίσκονται στη Θύρας 7, βιάζονται να κατέβουν τα σκαλιά και να βρεθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στη Θύρα 1 για να αποθεώσουν τα ινδάλματά τους.

Δυστυχώς κάποιος γλιστράει σ' ένα μαξιλαράκι και κυλάει από τα σκαλιά ως την πόρτα, που για κάποιους ήταν κλειστή και για άλλους μισάνοιχτη. Η αποσυμφόρηση του χώρου είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα αυτοί που ακολουθούν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο.

Επικρατεί πανικός. Κάποιοι αστυνομικοί καταφέρνουν να "ξεριζώσουν" ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο. Ωστόσο είναι ήδη αργά για 21 ψυχές.

Αναλυτικά το χρονικό της μεγάλης τραγωδίας όπως το έδωσε τότε η αστυνομία και ο επίσημος Ολυμπιακός:

17:03 Κάποιοι αστυφύλακες κατορθώνουν να σπάσουν ένα από τα τουρνικέ και να απεγκλωβίσουν έτσι αρκετό κόσμο.

17:10 Επικρατεί πανδαιμόνιο. Ο κόσμος ουρλιάζει, αλλά οι φωνές μπερδεύονται με τα συνθήματα του θριάμβου. Μόλις έχει λήξει ο αγώνας κι έτσι ουδείς μέσα στο γήπεδο αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στη θύρα 7.

17:15 Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται με περιπολικά και 13 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, ενώ έχει σημάνει γενική κινητοποίηση στην αστυνομία και τα νοσοκομεία.

17:30 Άρχισαν να φτάνουν στο Τζάνειο νοσοκομείο οι πρώτοι τραυματίες. Ανάμεσά τους και οι πρώτοι νεκροί. Παράλληλα αρκετοί φίλαθλοι συγκεντρώνονται έξω από το νοσοκομείο με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

17:50 Τα τηλεοπτικά δίκτυα (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) μεταδίδουν το γεγονός και κά

Keywords
Τυχαία Θέματα