Η κρίσιμη ομιλία του Γ. Παπανδρέου

Παρακαλουθείστε λεπτό προς λεπτό από το newsbomb όλες τις εξελίξεις της κρίσιμης συνεδρίασης

Την επόμενη μέρα για την Ελλάδα ταύτισε με την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου.

ΛΕΠΤΟ

ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

15:53 Η Ευρώπη ανεχόταν τα πλαστά στοιχεία της ΝΔ. Αλλά όταν είδαν την επίθεση των αγορών, η αντίδρασή τους ήταν κοντόφθαλμη. Η συντηρητική Ευρώπη καταλαβαίνει μόνον από δημοσιονομική πειθαρχία κι όχι από συνολική αντιμετώπιση. Αλλά δεν πίστευαν τις ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν πίστευαν ότι θέλουμε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας. Η δικιά μας πρόταση παραμένει.

15:51 Η κ. Μέρκελ, οι Γερμανοί έχουν «ράψει» κοστούμι για την Ευρώπη για να αποφύγουν μια νέα Ελλάδα. Έτσι λένε. Ποιος μας λέει ότι το ΠΑΣΟΚ κορόιδεψε τον ελληνικό λαό όταν οι ευθύνες της ΝΔ είναι τεράστιες.

15:49 Το έλλειμμα τελικά με τις αναθεωρήσεις δεν ήταν ούτε 2% ούτε 6%, ήταν 16%, 36 δισ. ευρώ. Αν είχαμε παραλάβει έλλειμμα 6%, σήμερα θα το είχαμε μηδενίσει. Αν ήταν στο 12%, όπως ήταν εκτίμησή μας μετά τις εκλογές, θα είχαμε πιάσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Θα ήταν μια τελείως άλλη πραγματικότητα. Να μην υποτιμούμε το μέγεθος της καυτής πατάτας που μας πέταξε η ΝΔ. Δεν ξέρω άλλη κυβέρνηση που είχε να αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα.

15:48 Δεν ξέραμε την πραγματική κατάσταση. Κανείς στην υφήλιο δεν ήξερε και δεν μπορούσε να διανοηθεί. Τολμά η ΝΔ να πει ότι εμείς κοροϊδέψαμε τον κόσμο, όταν αυτοί έδιναν ψεύτικα στοιχεία, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Όταν στο ντιμπέιτ ρώτησα τον Καραμανλή κι αυτός δεν απάντησε. Άλλαξαν τον τρόπο υπολογισμού τον πιο ευαίσθητο τομέα, των εξοπλισμών για να φανεί ότι είχαμε μεγαλύτερα ελλείμματα όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ. Αποτέλεσμα, επαναλαμβάνουν οι ηγέτες ότι κακώς μπήκαμε στην ευρωζώνη. Και το 2004 ήμασταν η πρώτη χώρα που μπήκε επισήμως σε επιτήρηση, σε ιδιότυπη οικονομική κηδεμονία. Ποιος κορόιδεψε ποιον επί πεντέμισι χρόνια;

15:45 Έπεισα τους εταίρους μας ότι το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις. Υπάρχουν πράγματι αδικίες που πρέπει να διορθώσουμε. Και τους έπεισα ότι με τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες οικονομίες. Ήθελα να αποφύγω τις άγριες περικοπές. Δεν αργήσαμε να πάρουμε μέτρα. Δεν θελήσαμε, δεν θέλησα να πάρω μέτρα οριζόντια, πριν γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές,. Όσοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε, είναι αυτοί που μας κατηγορούν για την ύφεση που έφεραν τα μέτρα που αυτοί ήθελαν να πάρουμε. Η υποκρισία είναι τεράστια.

15:43 Όσα είχα πει στις προεκλογικές μου ομιλίες δεν κοστίζουν. Αλλά είχαμε ένα κόστος. Συγκρουστήκαμε με πολιτικά συμφέροντα. Βολεμένοι των προηγούμενων δεκαετιών λύσσαξαν στην προσπάθεια. Προσπάθησαν να βάλουν τα πλοκάμια τους και μέσα στο κίνημά μας. Αλλά κάναμε την αρχή και προχωρήσαμε σε αλλαγές που κανείς δεν είχε κάνει στη χώρα.

15:39 Το να γίνονται λάθη είναι απολύτως φυσικό. Μόνο η απαξία σε προφυλάσσει από τα λάθη. Και λάθη έκανα και έμαθα από αυτά. Και ό

Keywords
Τυχαία Θέματα