«Η Κένυα θα διατηρήσει το στρατό της στη Σομαλία»

Η Κένυα είναι αποφασισμένη να μην αποσύρει τους στρατιώτες της από την Σομαλία επανέλαβε ο Τζόζεφ Όλε Λένκου, υπουργός Εσωτερικών της αφρικανικής χώρας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αποστολή «εθνικής ασφάλειας».]

«Πήγαμε στην Σομαλία επειδή οι Αλ Σεμπάμπ συνιστούσαν μια απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε αυτό το μέτωπο έως ότου κρίνουμε ότι προστατεύονται η ασφάλειά μας και τα συμφέροντά μας», σημείωσε ο κ. Λένκου.

Ανώτατος

στρατιωτικός αξιωματούχος της αφρικανικής χώρας δήλωσε, εξάλλου, στο πρακτορείο Associated Press ότι ο κενυατικός στρατός προκάλεσε την κατάρρευση τριών από τους τέσσερις ορόφους του εμπορικού κέντρου Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι εντός του οποίου ισλαμιστές ένοπλοι κρατούσαν ομήρους.

Όταν ερωτήθηκε την Παρασκευή εάν ήταν η στρατιωτική δράση κατά των ισλαμιστών που οδήγησε στην κατάρρευση των ορόφων, απάντησε μονολεκτικά: «Ναι».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι κενυάτες στρατιώτες εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον των ισλαμιστών εντός του Ουέστγκεϊτ, αλλά αρνήθηκε να δηλώσει τι ακριβώς ήταν εκείνο που προκάλεσε την κατάρρευση.

Ανάλογες πληροφορίες είχε δώσει στο AP και άλλος αξιωματούχος την Τετάρτησε ό,τι αφορά την τρύπα η οποία άνοιξε στην οροφή του κτηρίου.
Ο τελευταίος είχε κάνει λόγο και για χρήση RPG, η οποία συνέβαλε στην κατάρρευση.

Τέσσερις δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κτήριο του εμπορικού κέντρου τη Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια μαύρος καπνός υψώθηκε πάνω από το συγκρότημα.
Η κυβέρνηση δεν έχει εξηγήσει επισήμως ποια ήταν η αιτία της κατάρρευσης. Άλλος αξιωματούχος είχε ισχυριστεί ότι η κατάρρευση προήλθε από καύση στρωμάτων εντός του εμπορικού κέντρου από τους ισλαμιστές.

Θεωρείται βέβαιο ότι η κατάρρευση των τριών ορόφων βοήθησε σημαντικά στη λήξη της τετραήμερης πολιορκίας – ομηρίας στο Ουέστγκεϊτ, ωστόσο πιθανόν να έχει κοστίσει τη ζωή ομήρων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας δήλωσε ότι οκτώ ύποπτοι για την επίθεση κρατούνται ακόμη, ενώ τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την ανάκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα