Η Ελλάδα συμμετείχε στο Robocup 2013

10:58 1/7/2013 - Πηγή: NewsBomb

Το «μουντιάλ» ποδοσφαίρου για ρομπότ έληξε με νικητές μία ομάδα ρομπότ-παικτών από την Ιαπωνία και μια άλλη από τη Γερμανία, στους τελικούς των δύο κατηγοριών της διοργάνωσης, που πραγματοποιήθηκαν στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.


Στο Robocup 2013 συμμετείχαν πάνω από 1.000 ρομπότ και ρομποτικές ομάδες από 40 χώρες, οι οποίες διαγωνίστηκαν σε διάφορες κατηγορίες.

Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο ομάδες, τους

«Κουρήτες» του Πολυτεχνείου Κρήτης και την «Πανδώρα» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι δυο βασικές κατηγορίες είναι η ανδρική, με τα ανθρωποειδή ρομπότ να έχουν ύψος τουλάχιστον 1,30 μ., και η εφηβική αντίστοιχα με ύψος 90 έως 120 εκατοστών.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, από τη στιγμή που ξεκινούσε οποιοδήποτε παιγνίδι, οι παίκτες-ρομπότ λειτουργούσαν αυτόνομα και δεν επιτρεπόταν πλέον καμία διορθωτική ανθρώπινη παρέμβαση. Εξαίρεση γινόταν όταν ένα ρομπότ έπρεπε να αποσυρθεί, προσωρινά ή μόνιμα, λόγω «τραυματισμού» (δηλαδή τεχνικής βλάβης) ή όταν ο διαιτητής απέβαλε ένα ρομποτικό παίκτη για σκληρό παίξιμο σε αντίπαλό του. Τα ρομπότ της ίδιας ομάδας μπορούν συνήθως να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασύρματων διαδικτυακών επικοινωνιών, ενώ ορισμένοι παίκτες δεν έχουν ανθρωποειδές κεφάλι, αλλά μόνο μια κάμερα στην θέση αυτή.

Η ομάδα «Κουρήτες» συμμετέχει ανελλιπώς στο ρομποτικό «Μουντιάλ» από το 2006 (στην κατηγορία προκαθορισμένης πλατφόρμας) και έχει πάρει το όνομά της από την ελληνική μυθολογία. Αποτελεί δημιούργημα του Εργαστηρίου Προγραμματισμού και Τεχνολογίας Ευφυών Υπολογιστικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επικεφαλής και επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Μιχάλη Λαγουδάκη.

Το ρομποτικό όχημα διάσωσης που συμμετέχει από το 2008 στους αγώνες Robocup στη σχετική κατηγορία, αποτελεί δημιούργημα της ομάδας Pandora (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Οι αγώνες Robocup 2014 θα διεξαχθούν στη Βραζιλία. Ο φιλόδοξος στόχος των διοργανωτών των αγώνων Robocup είναι έως το 2050 μια ρομποτική ποδοσφαιρική ομάδα να έχει εξελιχτεί τόσο πολύ, ώστε να καταφέρει να «κοντράρει» στα ίσια -και, γιατί όχι, να νικήσει- την παγκόσμια πρωταθλήτρια (ανθρώπινου) ποδοσφαίρου.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα