Η αύξηση της ανεργίας απειλεί την επανεκλογή της Εργατικής κυβέρνησης

Η αύξηση που παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία τον περασμένο μήνα απειλεί την οικονομική στρατηγική της Εργατικής κυβέρνησης πάνω στην οποία θα στηριχθεί και η προεκλογική της εκστρατεία καθώς φέτος οι Αυστραλοί θα ψηφίσουν για την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Ως γνωστόν τον Δεκέμβριο η ανεργία σημείωσε απρόσμενη μείωση με το ποσοστό της να ενισχύεται στο 5,4% και τους αναλυτές να προβλέπουν περαιτέρω άνοδό του τους επόμενους μήνες.

Τον περασμένο μήνα χάθηκαν 5.500 θέσεις εργασίας αλλά το πιο ανησυχητικό είναι πως η συμμετοχή

των Αυστραλών στο εργατικό δυναμικό έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, λίγο μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Από 62.5% έπεσε στο 61.5%.

Τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι γυναίκες αφού το τελευταίο τρίμηνο 29.800 έχασαν τις εργασίες τους.

Εκτιμάται πως ο αριθμός των ανέργων από 656.000 που είναι σήμερα θα φτάσει στις 700.000 στα μέσα του χρόνου.

Στην Βικτώρια αν και δημιουργήθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας πέρσι το ποσοστό ανεργίας είναι στο 5.6%, πάνω από το μέσο όρο.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ υποστήριξε ότι η αυστραλιανή οικονομία είναι ισχυρή, απέδωσε την αύξηση της ανεργίας σε εξωτερικούς παράγοντες και πρόσθεσε ότι το ποσοστό των ανέργων είναι χαμηλό συγκριτικά με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Αντιθέτως η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η άνοδος της ανεργίας οφείλεται στην «εξασθένιση» της αυστραλιανής οικονομίας «λόγω της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής».

Η ανακοίνωση της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, ότι οι καθαρές απώλειες θέσεων εργασίας ήταν 5.500 τον προηγούμενο μήνα, άσκησε πιέσεις στο δολάριο Αυστραλίας καθώς η αγορά βλέπει πλέον λιγότερες πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να αυξάνεται, δεδομένης της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και των πιέσεων από το δολάριο Αυστραλίας που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα