Γιατί φεύγει ο Τόμσεν;

Τι φοβάται ο επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα και για ποιο λόγο ζητά επιμόνως την απεμπλοκή του από την υπόθεση της Ελλάδας; Πλούσιο το παρασκήνιο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το ντόμινο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν μετά την αποχώρησή του Δανού οικονομολόγου.

Την είδηση που εσχάτως διαβάζετε σε διάφορες παραπολιτικές στήλες ότι ο Πολ Τόμσεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ελληνική Τρόικα, την είχατε διαβάσει

πρώτοι μέσα από το newsbomb.gr ήδη από τις 27 Ιανουαρίου του 2014.

Σας ενημερώναμε τότε ότι ο Τόμσεν δεν επιθυμεί να χρεωθεί τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην πορεία των επόμενων μηνών γύρω από την ελληνική υπόθεση.

Σήμερα όμως σας αποκαλύπτουμε και έναν ακόμα λόγο που ο Τόμσεν επείγεται να αποχωρήσει άρον άρον από την Τρόικα για την Ελλάδα, πράγμα που θα σημάνει είτε την συνταξιοδότησή του είτε την ανάληψη ενός υψηλότερου πόστου στο εσωτερικό του Ταμείου.

Τις τελευταίες εβδομάδες από πλευράς του Ταμείου υπάρχει ένα αδιόρατο πέπλο σιωπής γύρω από τα ελληνικά ζητήματα. Τα στελέχη του δεν λένε πολλά, κρατούν τις περισσότερες φορές το στόμα τους ερμητικά κλειστό, και επιλέγουν να μιλούν με επιλεκτικές διαρροές στον Τύπο όπως έγινε στην περίπτωση των Financial Times.

Σήμερα σας αποκαλύπτουμε ότι ένας βασικός λόγος που το Ταμείο είναι "παγωμένο" απέναντι στην Ελλάδα και τις εξελίξεις με την χώρα μας, είναι γιατί τα στελέχη του ανησυχούν πολύ... Και η αιτία ανησυχίας τους είναι αυτά που διαβλέπουν ότι θα έρθουν από το καλοκαίρι και μετά. Δεν εννοούμε ένα νέο Μνημόνιο, παρότι το Ταμείο πιέζει την Ελλάδα να προσφύγει για ακόμα μία φορά στην επιλογή της υπογραφής μίας νέας δανειακής σύμβασης.

Στο εσωτερικό του ΔΝΤ εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ θεωρείται διασφαλισμένη. Φοβούνται- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του NEWSBOMB- το ενδεχόμενο μία γενικευμένης πολιτικής «σύρραξης» στο εσωτερικό της χώρας, κάτι που θεωρούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποτελέσει την θρυαλλίδα εξελίξεων που θα επηρεάσουν την θέση και την υπόσταση της χώρας μας στην ευρωζώνη.

Εκτός αυτού, ήδη στο εσωτερικό του Ταμείου απεργάζονται σενάρια ανασύνταξης της ευρωζώνης με διπλό νόμισμα και μία σειρά θεμελιωδών αλλαγών που θα μεταβάλλουν την μέχρι σήμερα μορφή της ευρωζώνης. Στο νέο οικονομικό τοπίο, δεν μπορεί κανείς από το Ταμείο να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα ξανανοίξει το Κουτί της Πανδώρας για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την αποχώρηση του Τόμσεν από την ελληνική Τρόικα; Ο άνθρωπος- σήμα κατατεθέν του Ταμείου στην Ελλάδα έχει υποστεί ζημία στο προσωπικό του προφίλ τα χρόνια που έχει εμπλακεί με την υπόθεση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Θεωρεί -όπως λένε οι πληροφορίες- ότι όσο παραμένει στο πόστο αυτό, τόσο μεγαλύτερο κακό του κάνει στην... εικόνα του. Πρωτίστως όμως, όσο ο Τόμσεν βλέπει ότι εκ μέρους του Ταμείου αδυνατεί να ελέγξει τις εξελίξεις που επηρεάζονται πλέον από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την Ελλάδα. Ο Τόμσεν έχει εκφράσει την Λαγκάρντ την άποψή του να αποχωρήσει από την ελληνική Τρόικα γιατί κυρίως δεν θέλει να χρεωθεί ένα νέο φαύλο κύκλο συζητήσεων και παραφιλολογίας που μπορεί να ανοίξει γύρω από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ.

Πάντως το NEWSBOMB επιμένει στο ρεπορτάζ του ότι η αποχώρηση του Τόμσεν από την Τρόικα θα σημάνει και την απεμπλοκή του Ταμείου από την ελληνική υπόθεση.

Όποιο πρόσωπο τον αντικαταστήσει θα έχει έναν οικονομοτεχνικά συμβουλευτικό ρόλο στο εσωτερικό της Τρόικας και όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα κρέμεται πλέον από τις αδηφάγες διαθέσεις της Γερμανίας και των Βρυξελλών...

Διαβάστε επίσης:

«Πυρετός» για τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα – Όλα τα θέματα ανοιχτά

Τέλος ο Τόμσεν από την παρέα της Τρόικα – Κρεμάει τα... παπούτσια του

Keywords
financial times, ελλαδα, τροικα, newsbomb, times, καλοκαιρι, μνημονιο, ΔΝΤ, θρυαλλίδα, συμμετοχή, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, μνημονιο 3, νεο μνημονιο, το κουτι της πανδωρας, times, ανθρωπος, αμφιβολιες, εβδομαδες, διπλο, εγινε, ευρω, υπαρχει, ζημια, ζητα, ζωνη, υποθεση, θρυαλλίδα, εικονα, λογο, μορφη, παπουτσια, ρολο, σειρα, συμμετοχή, στομα, φορα, ελληνικα, financial times, χωρα, ιδιαιτερο, κλειστο, μια φορα, newsbomb.gr, πληροφοριες, σημα, θεματα
Τυχαία Θέματα