Γιατί είναι κομβική η συνάντηση Παπαδήμου – Σαμαρά

Στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του, θα ριφθεί, για πολλά θέματα, ο κύβος, αναφορικά με την επόμενη μέρα της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα θέσεις και τους τρεις ενώπιον των ευθυνών τους, υποστηρίζοντας ότι η 10σέλιδη πρόταση που τους έχει κατατεθεί από την τρόικα και διέρρευσε στα ΜΜΕ

, έχει τον χαρακτήρα του take it or leave it. Όπερ σημαίνει ότι δεν αφήνει περιθώρια για πολλές – πολλές διαπραγματεύσεις και κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να την αποδεχθεί, περίπου, ως έχει.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση σε αυτόν τον ιδιότυπο «εκβιασμό» απ΄ την πλευρά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε χθες το απόγευμα από τη Μόσχα και θα συναντηθεί τελευταίος με τον κ. Παπαδήμο, σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ορισμένες από τις απαιτήσεις της τρόικας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με πολλές από τις βασικές αρχές του κόμματος της κεντροδεξιάς, όπως διατυπώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά από την πλευρά, είναι γνωστό ότι και το διακύβευμα είναι μεγάλο.

Σε περίπτωση που δεν διασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης, τότε είναι πολύ πιθανό να μην εκταμιευθούν τα 89 δισ. ευρώ του δεύτερου μέρους της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την επόμενη μέρα της. Γι αυτό και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης, από το οποίο, όπως λέγεται και στο Μέγαρο Μαξίμου, τελικώς, θα εξαρτηθούν πολλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα