Για συνομιλίες πιέζει η Μόσχα - Νέες επιθέσεις στη Δαμασκό

Παρά τα επαναλαμβανόμενα βέτο στα σχέδια δράσης του ΟΗΕ κατά της Δαμασκού, η Ρωσία- από τα τελευταίους συμμάχους του Σύρου πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ- κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Συρίας για συνομιλίες, επιδιώκοντας να διαδραματίσει έναν πιο κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για την επίλυση της Συριακής κρίσης.

Η Μόσχα πιέζει τώρα τη Δαμασκό να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση , μία ημέρα πριν από την άφιξη

στη Μόσχα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι και την επομένη της επίσκεψης του σύρου υφυπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ .

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ο Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι οι συναντήσεις με τον Μπραχίμι και την ηγεσία της αντιπολίτευσης θα επιτρέψουν στη διαμόρφωση "μίας συνολικής οπτικής που θα περιλαμβάνει τις απόψεις και των δύο πλευρών" .

Αντίθετα με τις κατηγορίες της Δύσης, η Μόσχα αρνείται ότι υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ προμηθεύοντάς το με όπλα, και δηλώνει ότι υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και ανησυχεί για την τρομοκρατία. Παρόλα αυτά, ο Λαβρόφ έχει δηλώσει ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι σε θέση να πείσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, ακόμη και αν το προσπαθήσουν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο τέλος της επίσκεψής του στη Δαμασκό και πριν μεταβεί στη Ρωσσία, ο Μπραχίμι τόνισε και πάλι την ανάγκη για διπλωματική εξεύρεση στην συριακή κρίση. "Αν οι Σύριοι δεν είναι σε θέση να το κάνουν αυτό από μόνοι τους, η διεθνής κοινότητα, οι γείτονές τους και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να τους βοηθήσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός απεσταλμένος.

Το νέο σχέδιο που έχει καταρτίσει ο Μπραχίμι -μετά τις τελευταίες συναντήσεις του με τον Σύρο πρόεδρο- επικεντρώνεται σε μια μεταβατική κυβέρνηση, αλλά αφήνει τον ρόλο του Άσαντ ασαφή.

Νέες αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Δαμασκό

Την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός ανεβαίνει για την τύχη του συριακού λαούτο καθεστώς πραγματοποίησε νέες επιδρομές πάνω από την επαρχία της Δαμασκού, ύστερα από μια νύχτα βομβαρδισμών και μαχών που έπληξαν πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας.

Μάχες ξέσπασαν και σε αρκετές συνοικίες του Χαλεπίου στο βορρά, ενώ συνοικίες στο Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και στις επαρχίες Χομς και Χάμα της κεντρικής Συρίας αποτέλεσαν στόχο βομβαρδισμών τη νύχτα.

Μόνο κατά την χθεσινή ημέρα έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 142 άνθρωποι σε όλη τη χώρα -55 πολίτες, 45 αντάρτες και 42 στρατιώτες- ενώ συνολικά τους 21 τελευταίους μήνες 'εχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι .

Keywords
Τυχαία Θέματα