Γερμανία: Αλλοδαπός ή μετανάστης ένας στους πέντε κατοίκους

Τουλάχιστον ένας στους πέντε κατοίκους της Γερμανίας είναι αλλοδαπός ή έχει μεταναστευτική προέλευση, σύμφωνα με μια στατιστική έρευνα που δόθηκε…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα που συνέλεξε το 2013, το 20,5% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 16,5 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ξένοι (6,8 εκατομμύρια) ή Γερμανοί πολίτες καταγόμενοι από άλλη χώρα ή από αλλοδαπούς γονείς (9,7 εκατομμύρια).

Από αυτά τα 16,5 εκατομμύρια, τα δύο τρίτα έχουν γεννηθεί σε άλλη χώρα. Το 70% των μεταναστών προέρχονται από ευρωπαϊκές

χώρες. Η Τουρκία παραμένει η χώρα από την οποία προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες (13%) και ακολουθούν η Πολωνία (11%) και η Ρωσία (9%).

Σε σύγκριση με το 2012, ο αριθμός των ξένων πολιτών που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία το 2013 αυξήθηκε κατά 3,8%.

Οι διαφορές μεταξύ των κρατιδίων που προτιμούν οι μετανάστες είναι πάντως εντυπωσιακές: στο Αμβούργο σχεδόν τρεις στους δέκα (ποσοστό 28,9%) κατοίκους είναι ξένοι ενώ στη Θουριγγία οι αλλοδαποί αποτελούν μόλις το 4,1% του πληθυσμού.

Μόνο το 3,4% των ξένων κατοικούν σε κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (εκτός Βερολίνου). Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει τις δυτικές περιοχές ή την πρωτεύουσα, κάτι που καταδεικνύει τόσο τις πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας, όσο και τη δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση στα κρατίδια αυτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα