Γενεύη: Τρίτη ημέρα συνομιλιών για τη Συρία

Για τρίτη και τελευταία ημέρα συνεχίζουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας τις συνομιλίες τους στη Γενεύη, με στόχο την εξεύρεση μιας συμφωνίας για την επιβολή διεθνούς ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Δυτικός διπλωμάτης στη Βηρυτό δήλωσε ότι ο χθεσινός γύρος των συνομιλιών ήταν δύσκολος αλλά, όπως σημείωσε, «οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να βρουν μια ειρηνική λύση

στην κρίση στη Συρία"». Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε «καθοριστικό σημείο».

Οι δύο υπουργοί είχαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συνομιλίες με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους για να βρουν τρόπους εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η Συρία διαθέτει περί τους 1.000 μετρικούς τόνους διαφόρων χημικών παραγόντων, μεταξύ τους αέριο μουστάρδας και σαρίν.

Στη Μόσχα ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ δήλωσε ότι η προθεσμία που έχουν δώσει οι ΗΠΑ για να αποφασίσουν αν οι συνομιλίες που έχουν στόχο την επιβολή ενός διεθνούς ελέγχου στο χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έχουν πιθανότητα να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, δείχνει να είναι μη ρεαλιστική.

«Η αξίωση των ΗΠΑ για να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα μέσα σε διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων δεν είναι πολύ απλά επαγγελματική. Στη Συρία υπάρχουν τουλάχιστον 42 σημεία αποθήκευσης των όπλων αυτών και ορισμένα βρίσκονται σε περιοχές όπου μαίνονται μάχες», πρόσθεσε.

Υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες βράδυ ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως θα γνωρίζουν σε δύο εβδομάδες αν οι συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με τους Ρώσους έχουν πιθανότητα να φέρουν αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα στη Συρία

Keywords
Τυχαία Θέματα