Φρένο στην δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Τουρκοκύπριους

Φρένο στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Τουρκοκυπρίους ή άλλους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τα εισοδηματικά τους κριτήρια, βάζει νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να τεθεί το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, αναφέρθηκε ότι κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης εάν δεν διαθέτει συνολικά τρία χρόνια εισφορά

στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν είναι σε θέση να υποβάλει φορολογική δήλωση του αμέσως προηγούμενου έτους.

Στην πράξη οι πρόνοιες του νομοσχεδίου μεταφράζονται ως εξής:

- Κανένας Τουρκοκύπριος ή άλλος δεν θα έχει το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εαν δεν μπορεί να αποδείξει τα εισοδήματα του. Επίσης, δεν θα έχει το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης ακόμα και εάν πάσχει από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις (πχ Καρκίνος).

- Αν και θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση από τα κρατικά νοσηλευτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τουρκοκύπριοι ή ο οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τα τέλη/νοσήλια, όπως αυτά καθορίζονται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς χωρίς το δικαίωμα «οροφών» στις χρεώσεις, όπως θα ισχύει για τους μη δικαιούχους ασφαλισμένους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις πολίτες.

- Σε περίπτωση που κάποιος Τουρκοκύπριος καταβάλλει εισφορά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, θα εξετάζεται βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν και για τους Ελληνοκύπριους.

Πηγή: philenews

Keywords
Τυχαία Θέματα