Φόρο για τους φτωχούς προτείνει ο ΟΗΕ

Έναν φόρο για καλό… σκοπό προτείνει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNDP). Κάνει έκκληση να επιβληθεί στις συναλλαγές μετατροπής νομισμάτων, των οποίων η αξία ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολαρίων ημερησίως, για να βοηθηθούν οι φτωχοί του πλανήτη να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

«Ένας φόρος στις πράξεις επί συναλλάγματος έχει προσδιοριστεί ως η πιο βιώσιμη πηγή καινοτόμου χρηματοδότησης», τόνισε η Έλεν Κλαρκ

του UNDP, κατά την παρουσίαση, στην Κοπεγχάγη, της 21ης Έκθεσης για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, χθες, πρώτη ημέρα των διήμερων εργασιών της G20.«Υφίσταται ήδη η υποδομή για τη στήριξη ενός τέτοιου φόρου και μία μικρή συλλογή εισφοράς μπορεί να παράξει σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους. Μια μικρή εισφορά 0,005% μπορεί να αποδώσει περίπου 40 δισ. δολάρια το χρόνο», διευκρίνισε.Στη φετινή έκθεση του UNDP σημειώνεται ότι «ακόμη και μία μονομερής επιβολή φόρου στις πράξεις επί συναλλάγματος, η οποία θα περιορίζεται στο ευρώ, μπορεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,2 έως 9,3 δισ. δολαρίων το χρόνο».

Keywords
Τυχαία Θέματα