Φονικές πλημμύρες στο Μαρόκο

Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 αγνοούνται λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το Σαββατοκύριακο το νότιο…

Σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες και την υπερχείλιση ποταμών σε μεγάλο μέρος του νότου της χώρας, στους πρόποδες της οροσειράς Ατλας, ορισμένες κορυφές της οποίας ξεπερνούν σε ύψος τα 4.000 μέτρα.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ – μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (24/11)- παραμένει το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης που είχε εκδώσει η μετεωρολογική υπηρεσία,

παρά το γεγονός ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις σταμάτησαν νωρίτερα σήμερα.

Σύμφωνα πάντως με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 17, εκ των οποίων 13 μόνο από την περιοχή Γκελμίμ, 200 χλμ. νοτίως του Αγκαντίρ. Παράλληλα, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους μια εννιάχρονη μικρούλα, παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού Ταμσούρτ.

Στο μεταξύ, έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό 18 αγνοουμένων - οι 15 κατάγονται από την ίδια επαρχία στην αρχή της ερήμου της Σαχάρας - με 130 οχήματα διάσωσης παντός εδάφους και 335 φουσκωτά σκάφη zodiac και πλοιάρια. Οι επιχειρήσεις, με τη βοήθεια ελικοπτέρων των ενόπλων δυνάμεων και της χωροφυλακής, επέτρεψαν πάντως τη διάσωση 200 ανθρώπων «η ζωή των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο».

Από την πλευρά του, το κράτος ανέλαβε τα έξοδα κηδείας και ταφής των θυμάτων, ενώ αναμένεται να καταβάλει επίδομα περίθαλψης στους τραυματίες.

Οι μαροκινές εφημερίδες έχουν σήμερα (24/11) στα πρωτοσέλιδά τους εντυπωσιακές φωτογραφίες, με τα ορμητικά νερά των ποταμών να παρασύρουν δέντρα και αυτοκίνητα πλημμυρίζοντας παράλληλα δρόμους και γέφυρες.

Οι υλικές ζημιές είναι σοβαρές: περί τα 100 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ δεκάδες δρόμοι κόπηκαν, εκ των οποίων έξι εθνικές οδοί.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ, οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σφοδρές - έως 250 χιλιοστόμετρα μέσα σε μόλις λίγες ώρες - με το νερό να φθάνει από τις πλαγιές των οροσειρών στις σχεδόν ερημικές πεδιάδες του μαροκινού νότου.

Keywords
Τυχαία Θέματα