Φ.Κουβέλης: Δεν θα με ενοχλούσε το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και αιχμηρός ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, στην συνέντευξη του στον Κ. Χαρδαβέλλα και στην εκπομπή «Αποκαλύπτω», έκανε σαφές τον δρόμο που θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Κουβέλης προσδίδοντας στους πολιτικούς αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έλλειψη φερεγγυότητας, καθώς υπέγραψαν το μνημόνιο,

αποκάλυψε στον Κ. Χαρδαβέλλα πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί τους.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι η ακυβερνησία μπορεί να απειλήσει την Δημοκρατία ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει η ανάγκη και για τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

-Να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα, γιατί βάλατε σαν όρο την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προσπαθούσε να δημιουργήσει ο κύριος Παπούλιας, τινάζοντας έτσι στον αέρα την μοναδική λύση που υπήρχε για μία κυβέρνηση με Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.

«Εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν να υπάρξει πρώτον μία κυβέρνηση προοδευτική όταν η εντολή ήταν χέρια του κυρίου Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό τους είπαμε προχωρήστε. Εκείνη την περίοδο, να θυμίσω ότι ο Σαμαράς είχε πει ότι θα δώσει ψήφο ανοχής, ο Βενιζέλος ψήφο εμπιστοσύνης. Έχω την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε τον σχηματισμό κυβέρνησης και μάλιστα με αριστερή σφραγίδα, με αριστερό πρόσχημα, γιατί πίστευε ότι στις επόμενες εκλογές θα είχε μεγαλύτερη δύναμη. Έτσι πίστευε. Όταν φτάσαμε στην τελική εντολή στα χέρια του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος διερευνούσε την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, πρότεινα και πάλι ένα μίνι προοδευτικό πρόγραμμα με την συμμετοχή όλων των δυνάμεων που υπηρετούσαν με την πολιτική τους δύο πράγματα: παραμονή χώρας στο ευρώ και το δεύτερο η σταδιακή σταδιακή αποδέσμευση από όρους και τις διεκδικήσεις του μνημονίου. Αναγκαία προϋπόθεση όμως για μία τέτοια κυβέρνηση ήταν η εξασφάλιση ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και η απουσία του δευτέρου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφάλιζε το στοιχείο της ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης».

-Οπότε πιστεύετε ότι θα είχαμε αντιδράσεις ίσως

«Βεβαίως θα ήταν μία κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να σταθεί, σκεφτείτε μια κυβέρνηση που δεν θα μετείχε το δεύτερο κόμμα, με το ΚΚΕ επίσης απ' έξω. Που θα μπορούσε να οδηγηθεί μια τέτοια κυβέρνηση».

-Άρα ήταν πρακτικά αδύνατο

«Ήταν πρακτικά αδύνατο ακριβώς και γι' αυτό επέμενα ότι είναι αναγκαία στοιχεία αυτά τα οποία προανέφερα, δηλαδή η ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βεβαίως το περιεχόμενο μιας προγραμματικής συμφωνίας όπως την περιέγραψα λίγο πριν».

-Όταν λέτε ότι θα υπάρχει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, αυτό σημαίνει ότι αίρεται και ο όρος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα;

«Η βασική επιλογή είναι να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση και όταν λέω προοδευτική όχι γενικά και αόριστα αλλά στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με τους άξονες που προανέφερα με τις κόκκινες γραμμές και προφανέστατα με άμεσα μέτρα που θα μπορούσαν να υπάρξουν»

-Ποιοι θα μπορούσαν να είναι σ' αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση;

«Αυτοί πρέπει

Keywords
Τυχαία Θέματα