Φιλιππίνες: «Μαύρα» Χριστούγεννα για τους πλημμυροπαθείς

Σε καταφύγια και κέντρα φιλοξενίας πέρασαν τα φετινά Χριστούγεννα δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζοι, που επλήγησαν από τη φονική καταιγίδα.

«Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα» δήλωσε ο Βισέντε Εμάνο, ο δήμαρχος του Καγκάγιαν ντε Όρο, όπου περίπου 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 17 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της πλημμύρας που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Ουασί.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας των Φιλιππίνων, 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.079 αγνοούνται.

Σχεδόν 330.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και άλλοι 69.000 φιλοξενούνται σε σχολεία. Συχνά δεν διαθέτουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

«Είναι το χειρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσε να μας τύχει» δήλωσε η 32χρονη Τζούνι Λεγκάσπι που έχασε όλη της την περιουσία. Η περίπτωσή της ωστόσο δεν είναι η πλέον τραγική, καθώς η γυναίκα είδε να σώζονται και τα οκτώ παιδιά της.

Την ίδια ώρα, ελλείψεις υπάρχουν σε τρόφιμα, ενώ οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν επαρκούν για το τιτάνιο έργο της στήριξης των θυμάτων.

Ο πάπας Βενέδικτος προσευχήθηκε για τα θύματα την επομένη της καταστροφής. «Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους του νότου των Φιλιππίνων ότι αισθάνομαι κοντά τους» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα