Φαρμακοποιοί – γιατροί αντιδρούν στις μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ

Έντονες αντιδράσεις φαρμακοποιών, αλλά και γιατρών, προκάλεσε ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 28 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία

«ο Οργανισμός αποφάσισε να εξοφλεί κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την ταλαιπωρία τους».

Αναφέρεται επίσης στους Συλλόγους που έχουν διανεμητικό λογαριασμό και εξοφλούν

έτσι τα μέλη τους από τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πως δεν έχουν δικαίωμα για κινητοποιήσεις, αφού έχουν εξοφληθεί για τον Μάιο, και προσθέτει πως ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξουσιοδοτήθηκε να καταργεί το προσάρτημα της σύμβασης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τους διανεμητικούς λογαριασμούς, των συλλόγων που προχωρούν σε κινητοποίηση, ώστε μεμονωμένα οι φαρμακοποιοί να έχουν δυνατότητα ατομικής υποβολής λογαριασμών συνταγών. Υπόσχεται δε, αποπληρωμή του Ιουνίου, εντός Σεπτεμβρίου για όσους υποβάλλουν λογαριασμούς συνταγών.

Ο ΦΣΑ

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος, κατήγγηλε πως η Πολιτεία και ο ΕΟΠΥΥ, αντί να επεξεργάζονται λύσεις στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επεξεργάζονται σχέδια συκοφάντησης και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Πρόσθεσε πως οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν ότι μήνες τώρα έχουν τα φάρμακα τους επειδή οι φαρμακοποιοί, συνεχίζουν να τα πληρώνουν στους προμηθευτές τους, όταν ο ΕΟΠΥΥ τους οφείλει πάνω από μισό δισ. ευρώ, καθώς και ότι οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν προτάσεις που δεν έχουν κόστος (συμψηφισμός, εξαίρεση από τον Τειρεσία), τις οποίες η Πολιτεία απέρριψε.

Και ο κ. Λουράντος τόνισε: «επιπλέον, υιοθετώντας πρακτικές άλλων εποχών, ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό μέσα στον κλάδο των φαρμακοποιών. Αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για απόφαση ντροπής, που θυμίζει μαύρες εποχές και υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας.Καταγγείλαμε δημόσια την απαράδεκτη αυτή δήλωση και ρωτάμε: βρέθηκαν ξαφνικά χρήματα για μια τέτοια επαίσχυντη πράξη και δεν βρίσκονται χρήματα για να εξοφλήσει ο ΕΟΠΥΥ τους φαρμακοποιούς; Αν δηλαδή συνεννοηθούμε όλοι οι φαρμακοποιοί να χορηγήσουμε φάρμακα, υπάρχουν τα χρήματα να τους πληρωθούμε όλοι; Είναι βέβαιο ότι ουδείς φαρμακοποιός θα υπογράψει ατομική σύμβαση, όχι μόνο επειδή θέλει να αποφύγει την ομηρία του από έναν αφερέγγυο και εξαρχής θνησιγενή Οργανισμό, αλλά κυρίως επειδή δεν προτίθεται να συνεχίσει να αποτελεί κρίκο της αλυσίδας του προβλήματος.

Οι γιατροί

Αντίστοιχα, με άλλη ανακοίνωση σχετικά με την επίσχεση εργασίας που προγραμματίζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισήμανε ότι οι συμβάσεις των γιατρών είναι ατομικές και ότι εφόσον εισπραχθούν χρήματα από ασφαλισμένο του Οργανισμού, λύεται η σύμβαση. Χαρακτηρίζει μάλιστα την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ως «σωματείο-μόρφωμα» που δεν νομιμοποιείται να εκπροσωπεί το σύνολο των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Σε απάντηση προς τη διοίκηση του Οργανισμού, η ΕΝΙ ΕΟ

Keywords
Τυχαία Θέματα