Ευ. Βενιζέλος : Θαρραλέα η παρέμβαση Λοβέρδου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να επικροτήσει την παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου χαρακτηρίζοντάς τη «θαρραλέα» και αναγκαία σε ό, τι αφορά στην αναδιαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ.


Σε παρέμβασή του κατά την εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων για τη Νέα Ελληνική

Ανόρθωση από τον υπουργό Υγείας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε μεταξύ άλλων: «Αυτό που μας ενώνει, όχι μόνο τον Ανδρέα και εμένα, αλλά όλους εδώ, συναδέλφους στη Βουλή στην Κυβέρνηση, συναγωνιστές στην κοινωνία, είναι η αγωνία για πολύ απλά και θεμελιώδη πράγματα, που ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό αυτονόητα. Το αν υπάρχει περιθώριο άσκησης μιας αυτόνομης πολιτικής πρέπει κι αυτό να το διεκδικήσουμε. Το αν έχει νόημα να μιλάει κανείς χωρίς συστολή για Σοσιαλισμό ή Σοσιαλδημοκρατία ή για προοδευτική σκέψη, για προοδευτική στάση σήμερα στην Ευρώπη, θέλει κι αυτό πάρα πολύ συζήτηση. Είναι μονόχρωμη και μονοδιάστατη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η Ευρωζώνη. Πρέπει να δούμε τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος Σοσιαλιστής ή Σοσιαλδημοκράτης.

Επίσης, το μεγάλο ζητούμενο τώρα πια είναι, εάν αυτό που λέγεται ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει υπό συνθήκες ακραίας δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης. Η συζήτηση απ’ ό,τι καταλαβαίνετε σήμερα ξεκινάει έτσι; Είναι μια πρωτοβουλία για την οποία θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λοβέρδο, είναι μια πρωτοβουλία που αφορά όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν μιλάω για το πολιτικό σύστημα, γιατί το πολιτικό σύστημα είναι συνολικά υπό αμφισβήτηση και έκθετο σε πάρα πολύ αυστηρή κριτική. Δυστυχώς και κλείνω μ’ αυτό η παλιά αγαπημένη μου έκφραση, για το “ενιαίο και όλον ΠΑΣΟΚ” ηχεί παράδοξα τώρα, γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί, το έχω πει πολλές φορές και συναισθηματικά και πολιτικά και εκλογικά και πρέπει να το ανασυστήσουμε.

Πρέπει, λοιπόν, να αναστήσουμε ξανά, να ανασυστήσουμε και άρα να αναστήσουμε το Κίνημα, την Παράταξη. Μιλάει ο Ανδρέας Λοβέρδος -και αυτό δεν το σχολίασε, θα μου επιτρέψει να το κάνω εγώ- για “νέα ελληνική ανόρθωση” επιγράφει το κείμενό του, όπως είχε την καλοσύνη να μου στείλει και που το διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι ένα ολόκληρο βιβλίο έτσι, είναι στην πραγματικότητα ένα τεκμήριο πολιτικής σκέψης, προβληματισμού, μια πρόταση. “Ανόρθωση” ήταν το μεγάλο σύνθημα του 1909, ήταν το σύνθημα των αρχών του 20ού αιώνα. Γουδί, Ελευθέριος Βενιζέλος, αστικός εκσυγχρονισμός και τώρα πραγματικά χρειαζόμαστε μία νέα ελληνική ανόρθωση.

Πρέπει στην πραγματικότητα να θέσουμε ξανά τα προβλήματα προκειμένου να βρούμε τις λύσεις των προβλημάτων αυτών. Να ξέρετε, να είστε σίγουροι, ότι αν το ανθρώπινο μυαλό έχει την ικανότητα να περιγράψει το πρόβλημα, έχει την ικανότητα να βρει και τη λύση. Και νομίζω, ότι αυτή η ιδεολογία, η ιδεολογία της αλήθειας, η ικανότητα διαχείρισης της εθνικής κρίσης, η προοπτική που θέλουμε να δώσουμε, αυτό είναι που θα δώσει ξανά ανάσα στο Κίνημά μας και θα μας επιτρέψει να ξαναμιλήσουμε από-ενο
Keywords
Τυχαία Θέματα