Ερογλου: Τελευταία ευκαιρία για λύση οι συνομιλίες του φθινοπώρου

Ο Ντερβίς Έρογλου επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν το φθινόπωρο είναι η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε διάγγελμά του με αφορμή τους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι αναμένει τη συνέχιση των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Οκτώβριο και ευχήθηκε «η Ε/κ πλευρά να είναι αποφασισμένη για λύση

και να κατανοεί ότι η Τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για συμφωνία στη βάση των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί, χωρίς να χρησιμοποιεί τακτικές για να καθυστερήσει τη διαδικασία».

«Οι Τ/κ κάνουν υπομονή σχεδόν 40 χρόνια» είπε, κάνοντας λόγο για «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν» και για «καταπίεση» των Τ/κ από τους Ε/κ.

Πρόσθεσε ότι η υπομονή των Τ/κ εξαντλείται και πως «η πεποίθηση τους ότι θα υπάρξει συμφωνία για λύση αποδυναμώνεται λόγω της λανθασμένης στάσης της ΕΕ και των ΗΕ».

«Θέλουμε η Κύπρος να είναι ένα ειρηνικό νησί» είπε και ευχήθηκε να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτελέσει παράδειγμα για την περιοχή και καταλύτης για τη βελτίωση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων και το άνοιγμα του δρόμου προς την ΕΕ.

Στο διάγγελμά του, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι πριν από 39 χρόνια η Τουρκία «χρησιμοποίησε τα δικαιώματά της ως εγγυήτρια δύναμη και προχώρησε σε στρατιωτική επέμβαση λόγω του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, που έθεσε την Κύπρο υπό ελληνική κυριαρχία».

Υποστήριξε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε την «ειρηνευτική επιχείρηση» - όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή- επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ «δεν επέδειξαν την αναγκαία ευαισθησία».

Ο Ντερβίς Έρογλου έκανε λόγο για «μια από τις πιο έντιμες και σημαντικές αποφάσεις στην ιστορία της Τουρκίας».

Υποστήριξε ότι «οι Τ/κ απελευθερώθηκαν και άρχισαν να κυβερνούν το κράτος τους».

Η «ειρηνευτική επιχείρηση», ισχυρίστηκε, απέδειξε ότι η Τουρκία «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν γίνονται αναφορές σε ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο».

Ο Έρογλου ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ε/κ πλευρά «αποφεύγει την κατάληξη σε μια συμφωνία στη βάση της ισότητας, της κυριαρχίας και της ελευθερίας δύο λαών».

Ανέφερε επίσης ότι «οι Τ/κ είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και να μην εγκαταλείψουν ποτέ το κράτος τους», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

ΠΗΓΗ ikypros

Keywords
Τυχαία Θέματα