Έρογλου: Περιμένουμε στο τραπέζι...

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Οι Τουρκοκύπριοι είναι εργατικοί, μορφωμένοι, πειθαρχημένοι». Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου μιλούσε στα κατεχόμενα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 30η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους.

Ισχυρίστηκε ότι η έννοια του «κράτους» είναι πολύ παλιά για τους Τ/κ που είναι «ένας λαός που είχε έρθει στο νησί μαζί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τη δύναμη και την εξουσία της».

Ο Τ/κ ηγέτης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

λέγοντας πως υπάρχει η απαραίτητη βάση για τη συνέχιση των συνομιλιών.

«Αυτό που χρειάζεται να τακτοποιηθεί είναι να σωθούμε από αυτό που δένει τα πόδια μας και ονομάζεται κυπριακό πρόβλημα και να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο. Για το λόγο αυτό έχουμε επικεντρωθεί επίμονα στην επαναφορά των Ε/κ φίλων μας στο τραπέζι και την υπογραφή μιας συμφωνίας το πρώτο τρίμηνο του 2014. Ήμουν υπομονετικός για οκτώ μήνες και προσπάθησα να μην εισέλθω σε μια διαμάχη με αμοιβαίες κατηγορίες μέσω του Τύπου με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά μπροστά στο γεγονός ότι δεν το έχει προσέξει αυτό, πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες πραγματικότητες στο λαό μας κατά την ιστορική αυτή επέτειο. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει το απαραίτητο πνεύμα συνεργασίας και νοοτροπία λύσης από τον Ε/κ ηγέτη για την επίλυση του προβλήματος. Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα που πρότεινε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήταν πολύ αρνητικό, ελπίζαμε ότι μετά που θα αναλάμβανε τα καθήκοντά τους θα εκλογικευόταν. Αυτό δεν συνέβη ...»

Περιμένουμε στο τραπέζι, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, πηγαίνει στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος λέει ότι δεν θέλει ούτε έναν Τούρκο στρατιώτης στην Κύπρο, ότι ποτέ δεν θα εγκαταλείψει τη «βόρεια» Κύπρο στους Τ/κ και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Εμείς διαβιβάσαμε στον ΟΗΕ ότι θα μπορούσαμε να συναντηθούμε μαζί του, αν θέλει, προκειμένου να προετοιμάσουμε ένα κοινό ανακοινωθέν, αλλά ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε συνάντηση με τους φίλους του στο σπίτι της ΕΟΚΑ ...».

Ο κ. Έρογλου σημείωσε ότι ως τ/κ πλευρά έχουν δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επαναρχίσουν χωρίς ένα κοινό ανακοινωθέν και αναρωτήθηκε ποιο ψήφισμα του ΟΗΕ προβλέπει μια κοινή δήλωση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε Έρογλου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του επιτίθεται και μέσω αυτού στους Τ/κ με προσβολές, επειδή «υποστηρίζω την κυριαρχία μας, λέω ότι δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας και δηλώνω ότι ένα νέο κράτος θα δημιουργηθεί».

Ο κ. Έρογλου πρόσθεσε «από εδώ, από αυτή την ιστορική τελετή τον καλώ για άλλη μια φορά: Κ. Αναστασιάδη, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, αμέσως, αύριο στο τραπέζι. Σταματήστε να περιμένετε για βοήθεια από το φυσικό αέριο, από την ΕΕ, σταματήσει να περιμένετε ότι μια μέρα κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας θα υποκύψουν στις επιθυμίες σας, κατανοήστε τις πραγματικότητες στην Κύπρο και ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας Τουρκοκύπριος που θα πει ναι στη λύση που είναι στο μυαλό σου. Ελάτε και ας πραγματοποιήσουμε αμέσως τις επισκέψεις των ειδικών εκπροσώπων μας στην Άγκυρα και την Αθήνα με αμοιβαίους και ισότιμους όρους. Μην κάνετε λάθος υπολογισμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα