Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η χθεσινή έναρξη διαλόγου για τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους για το 2014 μεταξύ του «υπουργού» δημοσιονομικών και των συντεχνιών, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες και το αίτημα να πληρώνει ο λαός τον λογαριασμό του ρεύματος για τον φωτισμό της σημαίας στον Πενταδάκτυλο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Αναφορά γίνεται επίσης στην ένταση μεταξύ των δύο πλευρών στον «δήμο» Λευκωσίας ενόψει της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων, στην ένταση στον «δήμο» Γαλάτειας όπου

συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων για την μη καταβολή των μισθών τους, στον πνιγμό 67χρονου σε παραλία της Αμμοχώστου, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο λογαριασμός της σημαίας στο λαό» αναφέρει ότι ο «σύνδεσμος» φωταγώγησης της σημαίας στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο επισκέφθηκε χθες τον «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και του ζήτησε, όπως μέχρι σήμερα έτσι κι από δω και πέρα, τα χρήματα για το ηλεκτρικό να τα δίδει η «πρωθυπουργία». Ζήτησε επίσης όπως το «κράτος» πληρώσει το ΦΠΑ για την μπογιά αξίας 50.000 ΤΛ (περίπου 25.000 ευρώ) που χρειάστηκε για το μπογιάτισμα της σημαίας του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι ο πολιτιστικός όμιλος Μπαράκα προέβη χθες σε εκδήλωση διαμαρτυρίας γιατί οι καταγγελίες για «αστυνομική βία» δεν είχαν αποτέλεσμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον πνιγμό ενός 67χρονου σε παραλία της Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Άρχισαν τα παζαρέματα» γράφει ότι ο «υπουργός» δημοσιονομικών, Ζερέν Μουνγκάν, ενόψει του «κρατικού» προϋπολογισμού για το 2014, είχε χθες συνάντηση με τους αντιπροσώπους 15 συντεχνιών, οι οποίο μετά μετέβησαν στον «πρωθυπουργό» Γιοργκαντζίογλου για να του επιδώσουν τις προτάσεις τους, 24 σημείων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο σύνδεσμος στήριξης καρκινοπαθών στα κατεχόμενα πραγματοποίησε χθες εκδήλωση με ροζ μπαλόνια, στην οποία συμμετείχαν και «βουλευτές», με στόχο το μήνυμα πως η πρόληψη σώζει ζωές. Αλλού γράφει ότι στο «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο Εγγύς Ανατολή πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά από ομάδα 20 γιατρών εγχείριση μεταμόσχευσης καρδιάς που διήρκεσε τέσσερις ώρες και στέφθηκε με επιτυχία.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ο καβγάς του δικαιώματος» γράφει ότι στο «δήμο» Λευκωσίας πλησιάζει η εποχή της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων και μεταξύ της «διοίκησης» και των εργαζομένων έχει αυξηθεί η ένταση και η αντιπαράθεση, καθώς ο «δήμαρχος», Φελλάχογλου ζήτησε μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων με την συντεχνία BES να αντιδρά σκληρά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χρειάζονται 20.000 ΤΛ (περίπου 10.000 ευρώ) για την επέμβαση στο κρανίο του μικρού Ισμαήλ Εγκέ Ασιτάς που πάσχει από το σύνδρομο Αλπερτ, ενώ από φιλανθρωπία έχουν μαζευτεί τα μισά. Το ραντεβού για την επέμβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έχει ορισθεί στις 14 Νοεμβρίου και ουσιαστικά γίνεται έκκληση για συγκέντρωση του ποσού που είναι αναγκαίο. Αλλού γράφει ότι ο Ζουμπεϊρ Οζγκιουλετζιλέρ ήρθε πριν δύο μήνες στα κατεχόμενα για διακοπές και χθες έχασε την ζωή του παλεύοντας με τα κύματα, σε παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο ενεργή» αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες και γράφει ότι προσπαθεί να πετύχει τη νόμιμη αντιπροσώπευση της Ενωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε χθες πως οι Ε/κ θέλουν να επιμηκύνουν τη διαδικασία και βλέπουν την τ/κ πλευρά ως αυτή που υποχρεούται σε συμφωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο «υπουργός» δημοσιονομικών, Μουνγκάν δήλωσε χθες πως στον προϋπολογισμό του 2014 περιλαμβάνονται μόνο 360 μόνιμες προσλήψεις, ενώ φέτος προσλήφθηκαν 75 για την κάλυψη θέσεων στην παιδεία.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Τέλος στο προσωρινό προσωπικό» γράφει για ακόμη μια πρακτική που ήταν λόγος για τον πολιτικό φανατισμό, η οποία μένει οριστικά στην ιστορία και πως στη χθεσινή του συνάντηση με τις συντεχνίες ο «υπουργός» δημοσιονομικών τους ενημέρωσε πως θα δοθεί τέρμα στις προσλήψεις έκτακτου – προσωρινού προσωπικού. Αλλού γράφει ότι ο γγ του Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος, Ασίμ Ακανσόι έδωσε πλήρη στήριξη στις πρωτοβουλίες της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ως προς τις επαφές της με την ΚΟΠ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένταση υπήρξε χθες στην συνεχιζόμενη απεργία των υπαλλήλων του «δήμου» Γαλάτειας οι οποίοι δεν αφήνουν τον «δήμαρχο» Μπεγιαζίτ Ανταλιέρ ούτε να μπει στο κτίριο, ούτε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό όχημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα