Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα εγκαίνια δύο νέων τζαμιών και της θεολογικής σχολής, οικονομικά προβλήματα διάφορων «δήμων», οι εξελίξεις στο θέμα της επανέναρξής των συνομιλιών για το Κυπριακό και η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Στο έλεος του Θεού», γράφει ότι ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι φτάνει αύριο στα κατεχόμενα για να βάλει το θεμέλιο λίθο σε δύο τζαμιά στα κατεχόμενα και να τελέσει τα εγκαίνια της νέας θεολογικής σχολής στην κατεχόμενη Μια Μηλιά. Η εφημερίδα στο ίδιο θέμα καλεί

το «λαό» να αντιληφθεί τον κίνδυνο αυτών των ενεργειών εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης. Αλλού αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Όσγιιτ, κάλεσε τον «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιορκαντζίογου, να δημοσιεύσει την επιστολή που έστειλε στην Άγκυρα, κάτι το οποίο απέφυγε να κάνει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνελήφθηκε άντρας, ο οποίος έκλεψε 46 ψωμιά από μπακάλικο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Η Αμερική στο παιχνίδι», αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ενώ στην Αμερική συνεχίζεται παρασκηνιακά μια έντονη διπλωματική κίνηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι σκοπεύει τις επόμενες εβδομάδες να επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή ένωση γυναικών επισκέφθηκε την «πρόεδρο της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ, ζητώντας της να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο των γυναικών στην πολιτική ζωή των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Λευκόνοικου δήλωσε ότι αριθμός «δήμων» στα κατεχόμενα βρίσκεται σε τόσο άσχημη οικονομική κατάσταση που δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν στον κόσμο βασικές υπηρεσίες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μια περιουσία στο ‘Νότο’», αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα μέχρι σήμερα, πληρώνοντας το ποσό των 133 εκατομμυρίων στερλινών, «τουρκοποίησε» 8 εκατομμύρια 853 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης στα κατεχόμενα που ανήκαν σε Ελληνοκύπριους. Αλλού αναφέρει ότι μετά την έκκληση για βοήθεια από το «κράτος» της οικογένειας του 4χρονου Μπαρίς Γιλμάζ που πάσχει από την «αρρώστια της πεταλούδας» ή πομφολυγώδη επιδερμόλυση, ο επικεφαλής ιατρός του «κρατικού» νοσοκομείου Λευκωσίας ανέλαβε τη θεραπεία του μικρού, ενώ πολύς κόσμος έτρεξε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η οικογένεια του αγνοούμενου από τα γεγονότα του 1963 Ιρφάν Μεχμετζί ειδοποιήθηκε από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων ότι έχουν εντοπισθεί τα οστά του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πλήρης ομοφωνία», αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής για το Κυπριακό Οσμάν Ερτούγ δήλωσε ότι στην 45λεπτη συνάντηση που είχαν οι Έρογλου και Γκιουλ για το Κυπριακό υπήρξε πλήρης ομοφωνία. Αναφέρει επίσης ότι ο Ερτούγ δήλωσε ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών οι συνομιλητές των δύο πλευρών θα επισκεφτούν αντίστοιχα την Άγκυρα και την Αθήνα. Αλλού γράφει ότι η «πρόεδρος της βουλής» Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στη «βουλή» είναι μόνο 8 τοις εκατό και για αυτό θα κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει αυτό το ποσοστό. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στο Πακιστάν είχε ως αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 300.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τέλειωσε η περίοδος μετεγγραφών», αναφέρει ότι η «βουλή» με αλλαγή στο «νόμο» δίνει τέλος στις μετεγγραφές «βουλευτών» από το ένα κόμμα στο άλλο ενόσω διατηρούν τη «βουλευτική» τους έδρα. Αλλού γράφει ότι η ένωση εργολάβων με 131 υπογραφές ζητά την παραίτηση του παρόντος συμβουλίου και την διεξαγωγή εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ερχάν Σαράτς καταδικάστηκε σε 4 χρόνια φυλάκισης. Ο Σαράτς, στις 18 Ιανουαρίου 2012 στο Κιόνελλι, ενώ λογομαχούσε στο δρόμο με τον Αλκίν Τζοσκούν, τον έριξε στο δρόμο, όπου τον παρέσυρε αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον

Keywords
Τυχαία Θέματα