Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη που αφορούν το Κυπριακό έγιναν κύριο θέμα μόνο στην Κίπρις και αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Γενί Ντουζέν, κυρίως για τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι υπόλοιπες τρεις από τις πέντε τ/κ εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδα αναφορά στην επιστολή Γιοργκαντζίογλου στην Άγκυρα για το οικονομικό πρωτόκολλο, στη δυσχέρεια πολιτών να πληρώσουν τις άδειες των αυτοκίνητων, τα χρέη της «αρχής ηλεκτρισμού» και τις εισαγωγές χυμού

πορτοκαλιού με υπονοούμενο προς τους εσπεριδοκαλλιεργητές στα κατεχόμενα που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή της «κρατικής χορηγίας».

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Απόρριψη του ΤΟΜΑ, ναι στο πακέτο», γράφει ότι από το περιβάλλον του ΑΚΡ έχει υποστηριχθεί πως ο «πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου απέστειλε στην Άγκυρα επιστολή όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι θα εφαρμόσει αυτολεξεί το πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας. Την αποστολή επιστολής, προσθέτει, επιβεβαίωσε ο Γιοργκαντζίογλου, όχι όμως και τη δέσμευση για εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι επί εποχής Ιρσέν Κιουτσιούκ οι αρμόδιοι του ΑΚΡ του έστελναν λίστες με ονόματα για να πάρουν την «υπηκοότητα» και δημοσιεύει μια τέτοια που είχε αποσταλεί από τον εκτελεστικό βοηθό του Μπεσίρ Αταλάι στον Κιουτσιούκ την περίοδο του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ. Αλλού αναφέρει ότι μέσω της τουριστικής ιστοσελίδας του “Cyprus club pearl” δεν γίνεται λαθρεμπόριο προσφύγων στα Κόκκινα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις άδειες κυκλοφορίας», γράφει ότι πολλοί πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης και των περιορισμένων εσόδων τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα για τις άδειες αυτοκινήτου και πολλά οχήματα κυκλοφορούν χωρίς να έχουν πληρωθεί οι άδειες κυκλοφορίας. Αλλού γράφει ότι η υπέργεια διάβαση πεζών είναι ανάγκη σε δύο τουλάχιστον λύκεια στην κατεχόμενη Λευκωσία καθώς οι μαθητές διατρέχουν κίνδυνο να διασχίσουν το δρόμο για να φύγουν από το σχολείο μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε έγκλημα φρίκης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο καθώς ένας άντρας με το όνομα Ραμαζάν Κουρτ προσπάθησε να πνίξει με ζώνη τη σύζυγό του επειδή αρνούνταν να έρθει σε επαφή μαζί του και ήθελε να χωρίσουν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Βυθισμένη σε μεγάλα χρέη», γράφει ότι η «αρχή ηλεκτρισμού», που έχει χρέος 350 εκ ΤΛ (135 εκ ευρώ περίπου), για την κάλυψη των αναγκών της σε καύσιμα μπόρεσε να μαζέψει 45 εκ ΤΛ (17,5 εκ ευρώ περίπου) από τις τράπεζες και δημοσιεύει τον κατάλογο με τα χρέη του οργανισμού σε κάθε τράπεζα στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι η «κυβέρνηση» όρισε ερευνούσα επιτροπή για τα όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα και φιλοξενεί δηλώσεις από τους αρμόδιους συντεχνιακούς για το τι θεωρούν ότι πάει στραβά στην δημόσια νοσηλεία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο θάνατο της Χατιτζέ Οκάλπ Αλάβ που εδώ και 15 χρόνια έδινε τον αγώνα της ενάντια στο συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ΣΕΛ (Systemic Lupus), έχασε χθες τη ζωή της. Ήταν καθηγήτρια χημείας σε λύκειο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Μια πρωτιά στις διαπραγματεύσεις», γράφει ότι Νταβούτογλου και Βενιζέλος συμφώνησαν όπως οι ειδικοί αντιπρόσωποι του ψευδοκράτους και της ε/κ διοίκησης – όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία – θα επισκεφθούν αντίστοιχα την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο Οσμάν Ερτούγ σχολιάζοντας τη συμφωνία στην Κίπρις την χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη. Αλλού αναφέρει ότι στο κατεχόμενο Νέο Χωριό άρχισαν εκταφές αφού εντοπίστηκαν τα οστά 6 Ε/κ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο πρώην «διευθυντής του τμήματος βακουφίων, Τανέρ Ντερβίς έστειλε επιστολές σε Ντάουνερ και Νταβούτογλου για το θέμα των Βαρωσίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Στη χώρα των εσπεριδοειδών εισαγωγή χυμού πορτοκαλιού αξίας 4 εκ δολαρίων», γράφει ότι στον παράδεισο των εσπεριδοειδών που θεωρείται η Κύπρος το γιατί γίνεται εισαγωγή χυμού πορτοκαλιού είναι ένα θέμα που προκαλεί ερωτηματικά. Φιλοξενεί δηλώσεις ιδιοκτητών εστιατορίων και εκπροσώπων ξενοδοχείων που υποστηρίζουν ότι δεν γίνεται σωστή προώθηση των τοπικών προϊόντων. Αλλού γράφει ότι έγινε ένα νέο βήμα για τη λύση στην Κύπρο και αναφέρεται στη συνάντηση Βενιζέλου – Νταβούτογλου χθες στη Νέα Υόρκη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι πενθεί το τουρκικό λύκειο στην κατεχόμενη Λευκωσία με αφορμή το θάνατο της 50χρονης καθηγήτριας χημείας Χατιτζιέ Οκάλπ Αλάβ από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα