Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι χθεσινές συναντήσεις του ΡΤΚ και ΔΚ για σχηματισμό «κυβέρνησης» και οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις και η παραίτηση του προέδρου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μυστικό παζάρεμα», αναφέρει ότι χθες τα κόμματα συναντήθηκαν δύο φορές την ίδια μέρα με σκοπό το σχηματισμό «κυβέρνησης», αλλά παρόλο που οι διαπραγματεύσεις τους κράτησαν μέχρι τις βραδινές ώρες, δεν έκαναν καμία δήλωση επί του θέματος. Ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ,

αρκέστηκε μόνο να πει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Αλλού γράφει ότι το Κόμμα Ενωμένης Κύπρου δήλωσε ότι πίσω από τις συνομιλίες για σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» που συνεχίζονται εδώ και μέρες, κρύβεται το ΑΚΠ και ότι στην πραγματικότητα δεν έχει και μεγάλη σημασία ποια κόμματα θα συμμετέχουν στην «κυβέρνηση» αφού τον έλεγχο θα τον έχει και πάλι η Άγκυρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή εκπαιδευτική οργάνωση «Νέα Πνοή» διαμαρτύρεται για το διορισμό του Τ/κ συνδικαλιστή ηγέτη Σενέρ Ελτζίλ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Άγριο παζάρεμα», αναφέρεται επίσης στις χθεσινές συναντήσεις των κομμάτων για σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» και γράφει ότι παρόλο που κράτησαν συνολικά 7 ώρες, κατά τις οποίες έγιναν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, εντούτοις δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ο Ιμάμης του Καραβά Μεχμέτ Αρζού πούλησε το σπίτι του δύο φορές, σε δύο διαφορετικούς αγοραστές. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι είναι εντυπωσιακή η ανταπόκριση του κόσμου στο φεστιβάλ θεάτρου που θα διοργανώσει ο «δήμος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου,

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ιδού το παζάρεμα», γράφει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΡΤΚ και ΔΚ και ότι σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας τα δύο κόμματα διαφώνησαν για το ποιος θα αναλάβει τα «υπουργεία οικονομικών και εσωτερικών», χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε στο τέλος των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους εργασίας στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, περίπου το 50% των χώρων αυτών δεν τηρούν τις προϋποθέσεις της σχετικής «νομοθεσίας». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες το βράδυ σε συνεδρίαση του συμβουλίου του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του κόμματος Μεχμέτ Τσακιτζί έδωσε την παραίτησή του.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ξεκίνησε το παζάρεμα», αναφέρεται στις χθεσινές συναντήσεις του ΡΤΚ με το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς για το σχηματισμό «κυβέρνησης συνασπισμού» και γράφει ότι παρόλο που δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις από πλευράς τους, μαθεύτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους ήταν έντονες. Επίσης αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν την Πέμπτη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σκοπεύει να δώσει στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, το μήνυμα ότι έχει ισχυρή θέληση για τη λύση του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «πρόεδρος» Έρογλου σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή της μεταβατικής «κυβέρνησης» της Σιμπέλ Σιμπέρ δήλωσε ότι το «υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης αυτής έχει περάσει στην ιστορία για το έργο του».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Τέτοιου είδους φιγούρα», αναφέρει ότι τους τελευταίους πέντε περίπου μήνες της θητείας της «υπουργού εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» της «κυβέρνησης» του ΚΕΕ, Σεριφέ Ουνβέρ, έγιναν τεράστιες σπατάλες εις βάρος του ετήσιου προϋπολογισμού. Αλλού γράφει ότι μετά τις χθεσινές συναντήσεις του ΡΤΚ-ΔΚ για το σχηματισμό «κυβέρνησης», ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ασίμ Ακάνσοϊ δήλωσε ότι οι συναντήσεις ήταν εποικοδομητικές. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην «υπουργού οικονομικών» Σαλίχ Τζοσάρ, ότι πρέπει να ανοίξει η αγορά της Τουρκίας για τα κατεχόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα