Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η «προεκλογική» εκστρατεία με τις δηλώσεις διαφόρων πολιτικών, οι δηλώσεις της ογκολόγου Μινέ Τσαλάρ καθώς κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Χαρτογράφηση καρκίνου», αναφέρει ότι η ογκολόγος Μινέ Τσαλάρ εξήγησε ότι η ασθένεια αυτή οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες μόνο στο 20 τοις εκατό και ότι επέστησε την προσοχή στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η Τσαλάρ είπε ακόμα ότι στα κατεχόμενα δεν είναι γνωστή η κατανομή των περιπτώσεων καρκίνου και για

αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή των περιστατικών. Αλλού αναφέρει ότι ενώ το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος δέχεται αρκετή στήριξη από το λαό, δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα μπορέσει να καταφέρει εκπροσώπηση στη «βουλή» στις επερχόμενες «εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Σε άλλο θέμα, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, αναφέρεται στη γνωστή περίπτωση του Τουρκοκύπριου Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, ο οποίος πρόσφερε δωρεάν στο κράτος επτά οικόπεδα από την περιουσία του, προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει τα υπόλοιπα 50 οικόπεδα του.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Καταναλώνουμε τη χώρα μας», γράφει ότι αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των λατομείων τα οποία αποτελούν μια σοβαρή απειλή για το περιβάλλον της χώρας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο συνολικός αριθμός των λατομείων στα κατεχόμενα έχει φτάσει τα 65. Αλλού αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΡΤΚ Αμμοχώστου Ερκούτ Σαχαλί δήλωσε ότι η προσωρινή «κυβέρνηση», η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά, αποτελεί με το έργο της τον κυριότερο σύμμαχο του ΡΤΚ στις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ αναρωτιέται αν το ΡΤΚ ζητά την ψήφο του λαού για να μπορέσει να ληστέψει το «κράτος» για ακόμα μια φορά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Το περιβάλλον μας δημιουργεί καρκίνο», αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις της ογκολόγου Μινέ Τσαλάρ, η οποία υποστηρίζει ότι ο καρκίνος οφείλεται κατά το 80 τοις εκατό σε περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και στο κάπνισμα. Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα αναζητείται ο οδηγός αυτοκινήτου, ο οποίος προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε το πόδι του ο Μεχμέτ Ντερετζί. Ο οδηγός εγκατέλειψε τον τόπο του δυστυχήματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι αποφάσεις της «κυβέρνησης» της Σιμπέλ Σιμπέρ για ακύρωση πολλών αποφάσεων της προηγούμενης «κυβέρνησης» έχει τη στήριξη μεγάλης μερίδας των Τ/κ, διάφορων οργανώσεων και συντεχνιών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πού είναι τα 16 εκατομμύρια Ευρώ;» γράφει ότι η εταιρία Τασγιαπί, η οποία είχε δώσει επιταγή 100 εκατομμυρίων ευρώ, όταν κέρδισε τη δημοπρασία για τα δικαιώματα χρήσης του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δεν έχει πληρώσει ακόμα το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ. Αλλού γράφει ότι οι «βουλευτές» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος - Ενωμένες Δυνάμεις, Οζντίλ Ναμί και Τεμπερουρκέν Ουλουτσάι και ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος - Εθνικές Δυνάμεις, Χασάν Τατσόι, αναχωρούν σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Στέφαν Φούλε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το πολιτιστικό φεστιβάλ Αμμοχώστου ολοκληρώνεται σήμερα με τη συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Ntalie Cole.

Keywords
Τυχαία Θέματα