Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή με την πρόταση μομφής που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη «βουλή» και η χθεσινή συνεδρία του κόμματος Εθνικής Ενότητας όπου οδεύουν προς διαγραφές «βουλευτών» που υπέγραψαν ήδη την πρόταση, κυριαρχεί στον τ/κ Τύπο.

Οι αναφορές σε άλλα θέματα της επικαιρότητας είναι περιορισμένες και κυρίως αφορούν τους χθεσινούς εορτασμούς της τουρκικής επετείου νεολαίας, αθλητισμού και Ατατούρκ στα κατεχόμενα, την κακή οδική κατάσταση στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, δηλώσεις του προέδρου μιας μεγάλης συντεχνίας υπέρ του ανοίγματος των Βαρωσίων, κ.ά.

Με

τίτλο «Τώρα δεν σώζει τον Κιουτσιούκ ούτε το ΑΚΡ», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι ο καβγάς Ερντογάν – Έρογλου ολοκληρώνεται με τον κατακερματισμό του ΚΕΕ. Από τη μια η ομάδα του ΑΚΡ με αρχηγό τον Κιουτσιούκ και από την άλλη η ομάδα Έρογλου με αρχηγό τον Κασίφ, «βάζουν την τελευταία τελεία», προστίθεται. Αλλού γράφει ότι ο Αχμέτ Κασίφ σε χθεσινή γραπτή δήλωση ανέφερε ότι 8 «βουλευτές» του ΚΕΕ έχουν υπογράψει την πρόταση μομφής και με τους «βουλευτές» της αντιπολίτευσης έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις των αρχηγών των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» Κιουτσιούκ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κρίσιμη εβδομάδα», γράφει ότι αυτή την εβδομάδα η αντιπολίτευση θα καταθέσει την πρόταση μομφής, η «βουλή» θα την επικυρώσει, η «κυβέρνηση» θα πέσει και θα γίνει γνωστή η ημερομηνία πρόωρων εκλογών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μέλος του «διοικητικού συμβουλίου» του «πανεπιστημίου» εγγύς Ανατολή δήλωσε πως η διαδραστική εκπαίδευση μέσω ipad θα καταργήσει τα σύνορα του χρόνου και του τόπου για την παιδεία. Αλλού επανέρχεται στην κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανική περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας, όπου μετά τις βίαιες τελευταίες βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν λακούβες και χάλασαν οι δρόμοι.

Με τίτλο «Τους έθεσε εκτός διαγράφοντάς τους», η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) γράφει για ιστορική μέρα η χθεσινή στο ΚΕΕ, καθώς ο Ιρσέν Κιουτσιούκ απαίτησε να σταλούν στο πειθαρχικό 4 «βουλευτές» του κόμματος με το αίτημα της διαγραφής. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις Κασίφ ότι 8 «βουλευτές» έχουν υπογράψει ήδη την πρόταση μομφής και θα εφαρμόσουν ό,τι συμφώνησαν με την αντιπολίτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το μέλλον θα διαμορφωθεί με τους νέους και αναφέρεται στους εορτασμούς χθες στα κατεχόμενα για την τουρκική επέτειο μνήμης του Ατατούρκ, νεολαίας και αθλητισμού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ένταση στην πολιτική», γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΚΕΕ καταθέτουν σήμερα την πρόταση μομφής, ενώ χθες μέχρι αργά το βράδυ γινόταν προσπάθεια να μεταπεισθούν οι «βουλευτές» του ΚΕΕ. Αλλού αναφέρεται στο Κυπριακό και γράφει ότι χθες ο Ντερβίς Έρογλου μίλησε για δείπνο στις 30 αντί στις 29 Μαίου και πως το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 15 Ιουνίου για να καθορίσει τη νέα διαδικασία και να προσδιορίσει το νέο διαπραγματευτή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπέρ του ανοίγματος των Βαρωσίων και επιστροφής στους νόμιμους ιδιοκτήτες τάχθηκε ο πρόεδρος της συντεχνίας των τελωνειακών (GÜÇ SEN), Ερόλ Εμίν, μιας από τις μεγαλύτερες συντεχνίες στα κατεχόμενα, λέγοντας πως αυτό θα βοηθήσει το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου να εκμοντερνιστεί και να ανοίξει στη διεθνή κοινότητα.

Με τίτλο «18 Αυγούστου; 19 Σεπτεμβρίου;» η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στις εξελίξεις γύρω από την πρόταση μομφής. Γράφει πως με τους 8 «βουλευτές» του ΚΕΕ και αυτούς του ΡΤΚ, ΚΚΔ και ΔΚ, η αντιπολίτευση φτάνει τις 28 ψήφους, ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση μομφής. Ως ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» λέγεται ότι θα υποδειχθεί η 29η Σεπτεμβρίου, ενώ ο Ιρσέν Κιουτσιούκ αναμένεται να προτείνει μια νέα ημερομηνία για «πιο πρόωρες εκλογές» την 18η Αυγούστου και να είναι ο ίδιος «πρωθυπουργός» (και όχι μεταβατική «κυβέρνηση»).

Keywords
Τυχαία Θέματα