Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

10:55 2/5/2013 - Πηγή: NewsBomb

Οι εορτασμοί για την εργατική Πρωτομαγιά είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα των τεσσάρων τ/κ εφημερίδων σήμερα. Γίνεται σύγκριση με τα επεισόδια κατά τις εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και με αντίστοιχες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Άλλα θέματα είναι οι αποζημιώσεις προς Ε/κ από την «επιτροπή αποζημιώσεων», η παράνομη επίσκεψη του Προέδρου του ΡΛΚ, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στα κατεχόμενα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Πάρε το μάθημά σου ΑΚΡ» γράφει ότι κατά την εκδήλωση χθες για την

εργατική Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη, «Τούρκος έδειρε Τούρκο», καθώς υπήρξαν επεισόδια, ενώ στην Κύπρο – γράφει – Τ/κ και Ε/κ γιόρτασαν μαζί. Αφιερώνει σχεδόν ολόκληρο το πρωτοσέλιδό της στο θέμα, με φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις και στις δύο περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι στην εκδήλωση στα κατεχόμενα μίλησαν εκτός από τους Σεϊς και Μπιτσιακλί, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης και ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη πως δεν έχει δυνατότητα, ούτε πρόθεση να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις σύντομα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Οι διαφορές της 1ης Μαΐου» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά με φωτογραφίες από τις ελεύθερες περιοχές, τα κατεχόμενα, την Κωνσταντινούπολη, όπου σημειώθηκαν επεισόδια, και την Ευρώπη. Αλλού γράφει ότι μπορεί χθες να ήταν αργία αλλά αρκετοί εργάζονταν για να βγάλουν το μεροκάματο και δημοσιεύει φωτογραφία εργάτη σε οικοδομή. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αποζημίωση ρεκόρ της «επιτροπής αποζημιώσεων» στην υπόθεση 15 Ε/κ που είχαν κάνει αίτηση στη λεγόμενη επιτροπή, που φτάνει τα 5,5 εκ στερλίνες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Ενθουσιώδης εορτασμός» γράφει ότι οι εκδηλώσεις έγιναν χωρίς επεισόδια τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει επίσης για αποζημιώσεις 17 εκ ευρώ που έχουν δοθεί σε Ε/κ από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα από την «επιτροπή αποζημιώσεων». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ της νεαρής συζύγου του ιδιοκτήτη του ομίλου ΜΜΕ, Ασίλ Ναδίρ, Νεριμάν και της αδερφής του Τ/κ επιχειρηματία που εργάζεται στο όμιλο, Μπιλγκέ Νεβζάτ. Ο καβγάς γράφει συνεχίστηκε και χθες από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αφορά τη χρησιμοποίηση χρημάτων του ομίλου για προσωπικούς σκοπούς της Νεριμάν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Αυτοί δεν γιορτάζουν» αναφέρεται στους εργαζομένους που χθες Πρωτομαγιά δούλευαν, όπως τους «αστυνομικούς», τους «πυροσβέστες» και το ιατρικό προσωπικό, ενώ αναφέρει πως υπήρχαν και καταστήματα, που λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν ανοικτά χθες. Αλλού γράφει ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, ήρθε στο ψευδοκράτος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κάποιοι γιόρτασαν και την ημέρα της άνοιξης, όπως επίσης ονομάζουν την 1η Μαΐου οι Τ/κ, και γέμισαν τα πάρκα, ψήνοντας και τρώγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα