Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

10:58 8/3/2013 - Πηγή: NewsBomb

Κοινό θέμα, αλλά όχι κύριο των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων, είναι η έρευνα εναντίον τριών «τελωνειακών» και η παρουσίαση των υποψηφίων για το «δήμο» Λευκωσίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος.

Τα πρωτοσέλιδα απασχολούν επίσης έρευνα εναντίον υπαλλήλου του «τ/κ πρακτορείου ειδήσεων», μια υπόθεση ναρκωτικών με βαριές – όπως αναφέρεται – ποινές για τους συλληφθέντες, δηλώσεις του υποψηφίου «δημάρχου» του τ/κ ΔΚ, αλλά και η αύξηση των περιστατικών βίας εναντίον των γυναικών στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Έρευνα εναντίον της Γκιουρκάν», γράφει για

τρομοκρατία στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων» αναφέροντας ότι με εντολή του Ιρσέν Κιουτσιούκ ο «διευθυντής» του πρακτορείου ζήτησε εξηγήσεις γραπτώς εντός 10 ημερών από την προϊσταμένη τμήματος, Νεζιρέ Γκιουρκάν με το επιχείρημα ότι παρουσίασε δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου που έγιναν στις 23 Φεβρουαρίου με τρόπο εκτός του πλαισίου του ΤΑΚ. Αλλού αναφέρεται σε υπόθεση που ανέλαβε ένας πρώην «υπουργός» και νυν δικηγόρος, ο Ενβέρ Οζτούρκ για επτά άτομα και την εταιρεία τους, γράφοντας ότι στο «δικαστήριο» δεν έγινε αποδεκτό ηχητικό ντοκουμέντο συνομιλίας για σκοπούς υπεράσπισής του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ομάδα φοιτητών της «ακαδημίας δασκάλων Ατατούρκ» εισέβαλαν χθες στο «υπουργείο δημοσιονομικών» ζητώντας να μάθουν γιατί δεν έχουν γίνει τα εμβάσματα των υποτροφιών τους εδώ και τρεις μήνες.

Με τίτλο «Προτεραιότητά μας η υγεία», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) φιλοξενεί συνέντευξη του υποψηφίου «δημάρχου» του Δημοκρατικού Κόμματος, Μουσταφά Αραμπατζίογλου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα θεσπίσει μηχανισμό ελέγχου προϊόντων, θα δώσει σημασία στη χρήση τρεχούμενου νερού που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και έδωσε το λόγο του πως η πόλη θα έχει μια «καθωσπρέπει καθαριότητα». Αλλού αναφέρεται στην παρουσίαση των υποψηφίων «δημοτικών μελών» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος και πως ο υποψήφιος «δήμαρχος» του κόμματος, Καντρί Φελάχογλου δήλωσε πως αυτές θα είναι «εκλογές» τιμής και περηφάνιας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «πρόεδρος» της «ένωσης γυναικών», Σιουχέιλα Κιουτσιούκ, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, δήλωσε ότι τα περιστατικά βίας και πίεσης εναντίον των γυναικών αυξάνονται στο ψευδοκράτος και αισθάνεται ντροπή για όσα συμβαίνουν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «7 χρόνια για το μπονζάϊ», αναφέρεται σε βαριές ποινές για υπόθεση ναρκωτικών και γράφει ότι τρία συνολικά άτομα που προσπάθησαν να περάσουν 752 πακέτα ναρκωτικών «μπονζάϊ» από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και από εκεί στην Τουρκία συνελήφθησαν και στους δύο επιβλήθηκαν ποινές 7 χρόνων, ενώ στον τρίτο 6 χρόνων. Αλλού γράφει ότι άρχισε έρευνα εναντίον τριών ατόμων στο «τμήμα τελωνείων» για υποθέσεις ατασθαλιών και παρατυπιών στις αποθήκες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από έρευνα της «αστυνομίας» σε πανσιόν στην κατεχόμενη Λευκωσία, συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή παράνομων τσιγάρων.

Με τίτλο «Ορίστε δεν γίνεται», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) γράφει ότι τα τελευταία 8 χρόνια, ως αποτέλεσμα 5.048 διαζυγίων, 5.160 παιδιά έχουν μεταφερθεί σε οικοτροφεία, σημειώνοντας ότι το ψευδοκράτος είναι η χώρα των διαζυγίων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ιστορία μιας 45χρονης γυναίκας, της Φατμά Τουτάρ, μητέρας 3 παιδιών και γιαγιάς ενός εγγονιού, που δουλεύει από τα 14 της, η οποία τώρα έγινε ιδιοκτήτρια του εστιατορίου λαχματζούν όπου δουλεύει στο κατεχόμενο Πραστειό. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή Ημέρας της Γυναίκας και γράφει ότι στα μηνύματα που εξέφρασαν όλοι οι φορείς, σημειώνεται η αύξηση της βίας κατά των γυναικών.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Να σταματήσει αυτή η βία», αναφέρεται στα αποτελέσματα έρευνας του «ιατρικού συνδέσμου» για τα περιστατικά βίας ενάντια στις γυναίκες στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι πρώτο σημείο της αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η νομική αναγνώρισή του. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις ενός ειδικού επιδημιολόγου του Δρ Νεσίλ Μπαϊρακτάρ με αφορμή το περιστατικό του ιού Η1Ν1 που προκάλεσε ένα θάνατο μέχρι τώρα στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση παρουσίασης των «δημοτικών μελών» και του υποψήφιου «δημάρχου» του ΡΤΚ για τις «εκλογές» για τον «δήμο» Λευκωσίας στις 7 Απριλίου.

ΠΗΓΗ icyprus

Keywords
Τυχαία Θέματα