Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Ποιοι εκλέχτηκαν κατά τις εσωκομματικές εκλογές στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, θέματα που αφορούν την ετοιμασία του κοινού ανακοινωθέντος και γενικότερα το Κυπριακό και η απονομή ευρωπαϊκού βραβείου σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μεταλλική πόρτα στη μάντρα» αναφέρει ότι στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, θα τοποθετηθούν νέες υδραυλικές μπάρες, αναφέροντας ότι δεν έχει

δοθεί καμία εξήγηση για ποιο σκοπό γίνεται όλο αυτό αλλά είναι κάποιοι που το βλέπουν σαν προσπάθεια διαιώνισης της διχοτόμησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η ένωση γιατρών στα κατεχόμενα δήλωσε ότι η «χώρα» έχει γίνει ο παράδεισος των καζίνο και των νυκτερινών κλαμπ. Αλλού γράφει ότι ανακοινώθηκαν τα νεοεκλεγέντα μέλη του συμβουλίου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Κοντά το κοινό ανακοινωθέν» γράφει ότι σύμφωνα με τον ε/κ Τύπο, οι δύο πλευρές είναι σε απόσταση αναπνοής από το να συμφωνήσουν στο ζωτικής σημασίας κοινό ανακοινωθέν. Αλλού αναφέρει ότι το ευρωπαϊκό βραβείο βέλτιστων πρακτικών στο τομέα υγείας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για έρευνα ποιότητας (ESQR), δόθηκε στο νοσοκομείο του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από απόψε το βράδυ επιδεινώνεται ο καιρός με την θερμοκρασία να πέφτει στους 8 βαθμούς Κελσίου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σοκ για τον πρόεδρο το συμβούλιο του κόμματος», γράφει ότι η ανακοίνωση των ονομάτων των νέων μελών του συμβουλίου του ΡΤΚ ήταν σοκ για τον πρόεδρο του Οζκάν Γιορκαντζίογλου, αφού τα περισσότερα μέλη ανήκουν στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νεαρός βρίσκεται υπό σύλληψη με την κατηγορία ότι βίασε την 23χρονη φίλη του ενώ ήταν μεθυσμένη. Αλλού γράφει ότι στο ψευδοκράτος πραγματοποιήθηκε σε «δημόσιο» νοσοκομείο, για πρώτη φορά η μεταμόσχευση ιστού (free flap).

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Το δικαίωμα εκπροσώπησης, είναι σημαντική ανάγκη», αναφέρει ότι αυτό είπε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Χανς Σβόμποντα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα για το θέμα της εκπροσώπησης των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σήμερα το πρωί στις 11:30 θα συναντηθεί με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Αναζήτηση λύσης», γράφει ότι τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να επισκέπτεται το νησί και να πραγματοποιεί συναντήσεις με τους συνομιλητές και τους ηγέτες των δύο πλευρών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι περίπου 250 Κούρδοι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν έξω από την παράνομη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα, “με πρόφαση ότι κάποιοι επιβάτες λεωφορείου τους προκάλεσαν με εθνικιστικά συνθήματα, προκάλεσαν φασαρία και ζημιές στην περιοχή”. Αλλού αναφέρει επίσης ότι χθες κηδεύτηκε ο 65χρονος Τζεμαλέρ Κουμάν, παλιός ποδοσφαιριστής της τουρκοκυπριακής ομάδας «Ντογάν Τουρκ Μπιρλιγί», που ιδρύθηκε το 1938.

Keywords
Τυχαία Θέματα