Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η υπογραφή της προσωρινής διευθέτησης ή του προσχέδιου συμφωνίας, όπως γίνεται λόγος, στην Ζυρίχη είναι το κύριο θέμα σε όλες σχεδόν τις τ/κ εφημερίδες, με τον πρόεδρο της τ/κ ομοσπονδίας να μιλά για προσχέδιο που δεν είναι αποδεκτό και θα επιδιώξει αλλαγές.

Αναφορές γίνονται επίσης στο Κυπριακό και το κοινό ανακοινωθέν, την συνεχιζόμενη σήμερα απεργία σε δημοτικά σχολεία, έναν ακόμη αντιρρησία συνείδησης που ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του

να μην συμμετέχει σε εφεδρεία, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Μπήκαμε στην ΚΟΠ» γράφει για μια «μίνι λύση» και αναφέρει ότι σύμφωνα με την συμφωνία στην Ζυρίχη η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου γίνεται μέλος της ΚΟΠ και όλες οι τ/κ ποδοσφαιρικές ομάδες γίνονται, κατ’ επέκταση, μέλη της ΚΟΠ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της τ/κ ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου είπε πως το προσχέδιο συμφωνίας δεν ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τους και θα προσπαθήσουν να το βελτιώσουν. Αλλού γράφει ότι ο αρθρογράφος της Αφρίκα, Χαλίλ Καραχασάπογλου προστέθηκε στους αντιρρησίες συνείδησης, ο αριθμός των οποίων έχει ανέλθει στους 9. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χθες η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων KTÖS προέβη σε απεργία σε έξι σχολεία, τα οποία σήμερα έγιναν εννιά.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Υπογραφή υπάρχει, συμφωνία όχι» αναφέρει στη συμφωνία στη Ζυρίχη και γράφει ότι μετά η αναφορά πως η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα γίνει μέλος της ΚΟΠ δημιούργησε πρόβλημα με τον Χασάν Σέρτογλου να δηλώνει ότι δεν δέχεται αυτό το κείμενο και δεν θεωρεί ότι αποτελεί συμφωνία. Αλλού γράφει για χάος στην εκπαίδευση και σημειώνει πως η KTÖS συνεχίζει σήμερα την απεργία στα σχολεία αυξάνοντας τον αριθμό σε εννιά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένας στους τρεις στα κατεχόμενα είναι διαβητικός.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Δύσκολη απόφαση» αφιερώνει ολόκληρο το πρωτοσέλιδο στην συμφωνία στη Ζυρίχη και γράφει για υπογραφές που έπεσαν από την ΦΙΦΑ, την ΟΥΕΦΑ, την ΚΟΠ και την τ/κ ομοσπονδία σε «κείμενο αξιολόγησης» το οποίο θα οδηγηθεί στις γενικές συνελεύσεις των δύο ομοσπονδιών στην Κύπρο και πως η τ/κ ομοσπονδία είναι ανήσυχη για πολλά σημεία. Αναφέρει αναλυτικά τις παραμέτρους της συμφωνίας και γράφει για πέντε σημεία συμφωνίας. Επίσης γράφει για την επιτροπή παρακολούθησης που θα δημιουργηθεί από τέσσερις Τ/κ και τέσσερις Ε/κ και τι αυτή θα παρακολουθεί.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Λύση τώρα» αναφέρεται σε συνέντευξη του Ντερβίς Έρογλου στον όμιλο ΜΜΕ της Κίπρις όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά είχε αποδεχθεί το πρώτο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που είχε ετοιμασθεί από ειδικούς των ΗΕ, αλλά η ε/κ πλευρά το απέρριψε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συμφωνία της Ζυρίχης κα γράφει ότι δημιουργήθηκε ένας οδικός χάρτης και στο κείμενο υπάρχουν σημεία που η τ/κ πλευρά είναι κερδισμένη αλλά και σημεία που θέλει βελτιώσεις. Αλλού γράφει ότι το προσωπικό του ηλεκτρικού σταθμού Τεκνετζίκ (στην κατεχόμενη Κερύνεια) δουλεύει ασταμάτητα για να καθαρίσει την διαρροή πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Φως ελπίδας» αναφέρει ότι στη Ζυρίχη έγινε το πρώτο βήμα για την ενοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο και υπογράφτηκε το «κείμενο προσωρινής διευθέτησης» και λόγω της συμμετοχή της στην ΚΟΠ, η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα αναγνωριστεί από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ και θα «ανοίξει προς την διεθνή κοινότητα». Αλλού γράφει ότι σε δήλωσή του στην εφημερίδα ο πρόεδρος της τ/κ ομοσπονδίας, Χασάν Σέρτογλου ανέφερε ότι αυτό δεν είναι συμφωνία αλλά ένα προσχέδιο, ενώ γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις Κουτσοκούμνη, καθώς και στην μετάφραση στα τούρκικα ολόκληρου του κειμένου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο θάνατος του γνωστού τ/κ αρθρογράφου, Μπιλμπάϊ Εμίνογλου ίσως να προκλήθηκε από ιατρικό λάθος, με τον «υπουργό» υγείας, Αχμέτ Γκιουλέ να δηλώνει ότι άρχισε έρευνα καθώς ο Εμίνογλου είχε διακομισθεί στις πρώτες βοήθειες «κρατικού» νοσοκομείου, όπου υπάρχει ο ισχυρισμός πως δεν του δόθηκε η δέουσα προσοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα