Επανέναρξη του διαλόγου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η Ρωσία και χώρες της Δύσης, παρότι παραμένουν βαθύτατα διχασμένες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, επιχείρησαν σήμερα να εμφανιστούν ενωμένες κατά την επανέναρξη του διαπραγματεύσεων με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα.


«Δεν έχω παρατηρήσει καμία αρνητική επίπτωση, συνεχίζουμε την καλή μας δουλειά ενωμένοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάικλ Μαν μετά την έναρξη της Συνόδου στη Βιέννη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας «5+1» (τα πέντε μόνιμα

μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα, συν τη Γερμανία).

Αυτό που διακυβεύεται στις συνομιλίες είναι να δοθεί τέλος σε μια δεκαετία επικίνδυνης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν, που υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα στην χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, και των μεγάλων δυνάμεων που υποψιάζονται ότι μυστικά επιχειρεί να κατασκευάσει μια ατομική βόμβα.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης με ορίζοντα 6 μηνών. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε το πάγωμα ορισμένων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν με αντάλλαγμα τη μερική και προσωρινή άρση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του και της στερούν δισεκατομμύρια από τα διαφυγόντα έσοδα από το πετρέλαιο.

Οι διαπραγματευτές επιχειρούν να μετατρέψουν την προσωρινή αυτή συμφωνία έως την 20ή Ιουλίου σε μια οριστική συμφωνία, που θα ακυρώνει όλες τις κυρώσεις με αντάλλαγμα σαφείς εγγυήσεις από την πλευρά του Ιράν.

Τα σημεία που θεωρούνται τα πλέον ευαίσθητα στις διαπραγματεύσεις είναι η διάσταση του ιρανικού προγράμματος του εμπλουτισμού ουρανίου και η μονάδα παραγωγής βαρέος ύδατος του Αράκ. Αυτή η μονάδα που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή θα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί της ουσίας σήμερα παρόντος του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη.
Ο διάλογος επαναλαμβάνεται τη στιγμή που έχει ξεσπάσει η σοβαρότερη διπλωματική κρίση από το τέλος του Ψυχρού πολέμου μεταξύ της Ρωσίας από τη μία και των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την άλλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα