Ένταση στο Σουδάν – Κάθε μέρα μια διαδήλωση…

Εντολή να σταματήσει άμεσα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει λάβει η αστυνομία του Σουδάν.

Εδώ και μια εβδομάδα οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Χαρτούμ. Αυτό γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.

Το Σουδανικό κέντρο Ενημέρωσης (SMC), σε ανακοίνωσή του, τόνισε: «Η αστυνομία κινητοποιείται για να σταματήσουν άμεσα οι διαδηλώσεις

και τα επεισόδια».

Νωρίτερα σήμερα οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και έκαψαν λάστιχα στους δρόμους της πόλης, μολονότι η κινητοποίηση αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο της Παρασκευής. Στη συνοικία αλ-Ντέιμ, όπου χθες σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών που απάντησαν με δακρυγόνα. Παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στα νότια προάστια του Χαρτούμ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σε ομάδες 30-40 ατόμων και διαλύονταν αμέσως μόλις έκαναν την εμφάνισή τους οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική αγορά του Γκεντάρεφ, για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στα τρόφιμα. «Δεν θα μας κυβερνά η δικτατορία», φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που διαλύθηκαν όταν επενέβησαν αστυνομικοί με γκλομπ.

Το κίνημα αυτό ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου από τους φοιτητές. Το κίνημα συμβολίζει "τη μαζική αποδοκιμασία της πολιτικής καταστολής που ακολουθεί το καθεστώς και την αποτυχία του να κυβερνήσει τη χώρα", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των νέων «Αλλαγή Τώρα για το Σουδάν». «Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει άμεσα τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε και τα οποία μαρτυρούν την έλλειψη ισορροπίας στις δαπάνες, αφού συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην άμυνα και την ασφάλεια, εις βάρος των κοινωνικών υπηρεσιών», προσθέτει το κίνημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα