ΕΝΦΙΑ: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα θέματα που θα δοκιμάσει τις ικανότητες της νέας κυβέρνησης - Σήμερα εξετάζεται το ζήτημα στην κυβερνητική επιτροπή.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Τα όρια ενός ανθρώπου καθορίζονται από τα όρια της γλώσσας του, είχε πει ο Βιτκενστάιν και η πρόσφατη διαπραγμάτευση απέδειξε ότι τα όρια της γλώσσας οριοθετούν πολλά περισσότερα. Λέξεις με διπλές ερμηνείς, δημιουργικές ασάφειες, ευέλικτοι ορισμοί έδωσαν τη λύση σε δύο αρχικά εκ διαμέτρου

αντίθετες απόψεις που έπρεπε να συναντηθούν σε ένα κείμενο με κοινές υπογραφές. Η γλώσσα έκανε το θαύμα της κι έφερε τη συμφωνία κάνοντας τις μάχες και τις οριοθετήσεις για κάθε θέμα σε μάχες διαρκείας.

Κάθε θέμα που δε λύνει με τρόπο ξεκάθαρο η συμφωνία, και είναι πολλά, θα αποτελεί αντικείμενο μιας ξεχωριστής μάχης που θα πρέπει να λυθεί με διπλωματία και ευελιξία αλλά με στόχο στην εδραίωση εμπιστοσύνης με τους εταίρους. Γιατί μπορεί η πολιτική να είναι η τέχνη του εφικτού, όμως το εφικτό είναι κάτι το οποίο προσδιορίζεται από την εφευρετικότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών.

Ο γρίφος ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένα από τα θέματα που θα δοκιμάσει τις ικανότητες της νέας κυβέρνησης.

Σήμερα θα εξεταστεί στην κυβερνητική επιτροπή το θέμα, με στόχο να μη συνεχιστεί ο συγκεκριμένος φόρος και το 2015, αλλά οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με τέτοιο τρόπο και με τέτοια γλώσσα ώστε να μην είναι αντίθετες με αυτό που θέλουν οι εταίροι. ''Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Είναι ένα ζήτημα που έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, αλλά και αντίκτυπο στον τρόπο που έχουμε συμφωνήσει να γίνεται επεξεργασία στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης", σημείωσαν πηγές από την κυβέρνηση.

Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να αλλάξει, αλλά πρέπει ένα αλλάξει με έξυπνο αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο, σημείωσαν, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τις 12.000 ευρώ αφορολόγητο. Ωστόσο είναι ένα μέτρο που θα τρέξει στο δεύτερο εξάμηνο και σχετίζεται και με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες αλλά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο κυβερνητικό συμβούλιο, ενώ όπως ειπώθηκε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά από τη συμφωνία με τους δανειστές. Υποστηρίχθηκε ωστόσο ότι ο φόρος είναι άδικος και θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος, πιο δίκαιος και αποτελεσματικός φόρος. Αντίστοιχος είναι ο προβληματισμός για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ καθώς η ίδια πηγή δηλώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα γίνει, αλλά πώς θα γίνει.

Ένα βήμα τη φορά

''Το χθεσινό Eurogroup ολοκληρώθηκε με επιτυχία, περάσαμε το σκόπελο και το αίτημα της παράτασης έγινε αποδεκτό επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να μη συνδεθεί με πολλά από τα μέτρα με τα οποία μέχρι πρότινος ήταν στενά σενδεδεμένο. Η στρατηγική που ακολουθήσαμε ήταν διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο με τη λογική της ΄γέφυρας΄ κάτι που είχε θεωρηθεί αρχικά απαράδεκτο από ορισμένους εταίρους", σημειώνει αξιωματούχος.

Ουσιαστικά δόθηκε ένα τετράμηνο μορατόριουμ, για να δοκιμαστεί η κυβέρνηση, στη διάρκεια του οποίου δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ΦΠΑ και καμία κατάργηση εξαίρεσης που ισχύει για τον φόρο αυτό (μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά). Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και για τις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος (αποδείξεις κ.λπ.). "Εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην κάνουμε καμία μονομερή ενέργεια και αυτοί έχουν δεσμευτεί να μην μας πιέσουν για υφεσιακά μέτρα, όπως οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ".

Στο πνεύμα αυτής της συμφωνίας με ισορροπίες, συμβιβασμούς και κέρδη η προσπάθεια συνεχίζεται. Το πρόβλημα δε λύνεται μονομιάς, κάθε ενέργεια όμως είναι και ένα βήμα μια βάση για το επόμενο. ''Κάναμε ένα βήμα μόνο, αλλά είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση'', δηλώνει ο αξιωματούχος. ''Όλα τα υπόλοιπα ήταν προς την λάθος''.

Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε στο Εurogroup μπορεί να έγινε αντικείμενο πολλών κριτικών. Ήταν όμως η μοναδική κίνηση στη σκακιέρα που έσωζε από το ματ.

Και η παρτίδα συνεχίζεται...

Keywords
Τυχαία Θέματα