ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες στον κλάδο της βαριάς προκατασκευής το 2012

Η σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, επηρέασε δυσμενώς τον κλάδο της βαριάς προκατασκευής και το 2011, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Hellastat.

Η οικοδομική δραστηριότητα το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 28,5% ως προς τις άδειες, ενώ ο οικοδομικός όγκος περιορίστηκε κατά 38,2% συγκριτικά με το 2010. Η καθοδική πορεία εξακολούθησε και το 2012 καθώς τους πρώτους 8 μήνες οι πολεοδομίες της χώρας εξέδωσαν συνολικά μόλις 16.718 άδειες, αριθμός χαμηλότερος

κατά 27,3% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Επιπλέον, ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων της ΕΛΣΤΑΤ υποχώρησε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Σύμφωνα με τη Hellastat, οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν δυσκολία είσπραξης των πληρωμών για εκτελεσμένα έργα, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από φορείς του δημοσίου. Θετική πτυχή για την αγορά τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε η αυξημένη ζήτηση για σχολικές αίθουσες, στο πλαίσιο του προγράμματος ανέγερσης προκατασκευασμένων μονάδων του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα