Εκβιαστικά τελεσίγραφα από τον γαλλογερμανικό άξονα

Του Τάσου Ζάχου

Η Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη φάση μόνο την αλληλεγγύη της δεν δείχνει προς την Ελλάδα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμο μέλος του ευρώ.

Αντίθετα την τελευταία εβδομάδα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού, που τελικά πήρε πίσω, για δημοψήφισμα οι απειλές διαδέχονται η μία την άλλη τόσο από την Γερμανική όσο και από την Γαλλική πλευρά.

Το αν το δημοψήφισμα

ήταν τελικά μια σωστή ή λάθος κίνηση, αν ήταν μια «μπλόφα» ή όχι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου είναι μια διαφορετική συζήτηση...

Το σίγουρο είναι όμως πως έδειξε το πραγματικό πρόσωπο αυτών που ηγούνται μιας Ευρώπης βυθισμένης σε οικονομικά προβλήματα και προσωπικές στρατηγικές «ηγετών» μεγάλων χωρών, που εμμένουν σε πολιτικές λιτότητας μη αναπτυξιακές.

Η αναγγελία απλώς του δημοψηφίσματος έριξε τα χρηματιστήρια στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δημιούργησε αβεβαιότητα σε όλη την Ευρωζώνη και οδήγησε σε επιθετικές δηλώσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πόσο στέρεο είναι ένα οικοδόμημα που βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση μόνο και μόνο από την ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος μιας χώρας που δεν εκπροσωπεί παρά ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης;

Αν νομίζουν ότι πετώντας την Ελλάδα από το ευρώ θα αποποιηθούν των ευθυνών τους και θα λύσουν όλο τα προβλήματα , την απάντηση σε Γερμανία και Γαλλία θα δώσει η Ιταλία που μπαίνει πιο γρήγορα στο κάδρο της κρίσης...

Ο εκβιασμός

Ο απόλυτος εκβιασμός από την πλευρά των Μέρκελ και Σαρκοζί είναι η σύνδεση της έκτης δόσης με την νέα δανειακή σύμβαση. Σας παραθέτουμε τις δηλώσεις τους μετά την Σύνοδο των G20 στις Κάννες.

Σαρκοζί: «Είπαμε ξεκάθαρα στις ελληνικές αρχές, την πλειοψηφία αλλά και την αντιπολίτευση, ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν την έκτη δόση που έχει συμφωνηθεί, όταν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου εφαρμοστεί».

Μέρκελ: «Η δόση θα δοθεί όταν η Ελλάδα εγκρίνει όλα τα σημεία των δεσμεύσεών της».

Εδώ να θυμίσουμε πως η αποδέσμευση της έκτης δόσης από το πρώτο πακέτο «διάσωσης» της Ελλάδας αποφασίστηκε όσον αφορά την ΕΕ , από το Eurogroup στις 21 Οκτωβρίου με βάση την περίφημη έκθεση της τρόικας , η οποία αν και με αστερίσκους ενέκρινε την εκταμίευση της. Όλα αυτά πριν την νέα συμφωνία στις 26 Οκτωβρίου .

Παρόλα αυτά η δόση έχει κολλήσει και δεν θα συζητηθεί ούτε στο Eurogroup της Δευτέρας με την Ευρώπη να αναζητά νομικές φόρμουλες για την μη έγκαιρη εκταμίευση της , καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας σεβασμός σε αυτά που ορίζονται από την συνθήκη!

Μόνο το ΔΝΤ ως τράπεζα μπορεί να παγώσει όπως και έκανε το ποσοστό του στην 6η δόση καθώς βάση καταστατικού πρέπει να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας που ενισχύει.

Βάζουν και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο τραπέζι

Γερμανία και Γαλλία για να αυξήσουν την πίεση τους δεν μένουν όμως μόνο στα χρήματα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επανειλημμένα έχει εισηγηθεί την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και παράλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα