Εκνευρισμός στην κυβέρνηση για την στάση της τρόικας

-Διπλή συνάντηση σήμερα Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών

-Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαβουλεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Διπλή συνάντηση θα έχουν σήμερα Τρίτη, στις 12:00 το μεσημέρι και στις 17:00 το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας με την τρόικα.

Στην

κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός μετά τη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας την Κυριακή καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται ικανοποιημένη με την πρόοδο που επιτεύχθηκε για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν τη Δευτέρα ότι η καθυστέρηση είναι αποκλειστικά θέμα των εκπροσώπων των δανειστών και ότι τα δημοσιονομικά της χώρας είναι στην καλύτερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά.

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Κομισιόν ρίχνουν την ευθύνη στην Αθήνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι διαβουλεύσεις να παραταθούν και μετά τα Χριστούγεννα.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα θα προχωρήσει ως την 21η Νοεμβρίου στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού του 2014 στη Βουλή.

Μονομερώς φαίνεται ότι θα κινηθεί η Αθήνα και στο θέμα των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, για τις οποίες προωθείται σχέδιο αναδιάρθρωσης εν λειτουργία κόντρα στις συστάσεις της τρόικας για «ξαφνικό θάνατο» και λουκέτο.

Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - τρόικας

Οι εκκρεμότητες των δημοσιονομικών και οικονομικών θεμάτων και γενικότερα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, προκάλεσαντην αναβολή της συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και ουδείς μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες τη στάση των εκπροσώπων των δανειστών.

Και αυτό διότι το ραντεβού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 10, ακυρώθηκε, με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις. Έτσι, ευλόγως, δημιουργούνται ερωτηματικά με τη στάση της τρόικας έναντι των συνομιλιών με την κυβέρνηση, η δε αυριανή αναμενόμενη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών ενδεχομένως είναι διαφωτιστική για το τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως, σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περάσει τις εξετάσεις της προγραμματισμένης αξιολόγησης από την τρόικα, δεδομένου ότι έχει εκπληρώσει όσα είχαν συμφωνηθεί, δηλαδή τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων, την απόλυση 2.000 (μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ) και την αξιολόγηση δομών και προσωπικού, που αφορούσε 400.000 δημόσιους υπαλλήλους. Αυτό που επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ήταν ότι για πρώτη φορά δεν αναμένουν οι εκπρόσωποι της τρόικας απαντήσεις, αλλά το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης:

Κίνημα αντι-Τόμσεν στην κυβέρνηση

Υπόγεια χτυπήματα της τρόικας σε Στουρνάρα με όπλο τον Προβόπουλο

Reuters: Με νέα μέτρα λιτότητας πέφτει η κυβέρνηση

WSJ: Ανάγκη για τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη

Το Bloomberg για την καταψήφιση της πρότασης μομφής στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα