Εκλογές, άρα επέκταση της δίμηνης παράτασης

Είναι περίπου βέβαιο ότι μετά την τρίτη ψηφοφορία θα προκηρυχθούν εκλογές, κι είναι εξίσου βέβαιο ότι αυτή η εξέλιξη θα…

Οι δανειστές είναι πεπεισμένοι ότι ακόμα κι αν μετά τις εκλογές προκύψει αμέσως κυβέρνηση -αυτοδύναμη ή συνεργασίας- είναι πρακτικά αδύνατο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

εντός μιας ή δυο εβδομάδων. Γι αυτό προετοιμάζονται από τώρα για το ενδεχόμενο επέκτασης της παράτασης αυτής, σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις στο εξάμηνο ή το δωδεκάμηνο.

Παράλληλα οι δανειστές επανέρχονται στις προηγούμενες ανελαστικές αναφορές τους, ότι ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα έχει η χώρα μετά τις εκλογές, το πρόγραμμα πρέπει να εφαρομστεί απαρέγκλιτα.

Το πιο επείγον ζήτημα είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους που όπως παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο μέχρι την άνοιξη. Και αυτό γιατί οι συνεχείς αγορές εντόκων γραμματίων του δημοσίου από τις τράπεζες, η πορεία των εσόδων και η διαχείριση της ρευστότητας στο δημόσιο (repos), θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες μέχρι και τον Μάιο, αλλά όχι περισσότερο αν δεν υπάρξουν άλλες πηγές είτε από κρατικούς είτε από ιδιωτικούς φορείς.

Οι τράπεζες προφανώς δεν διατρέχουν κινδύνους από αυτή την κατάσταση, ωστόσο η περίφημη ροή δανειακών κεφαλαίων προς την πραγματική αγορά φαίνεται ότι καθυστερεί ακόμα περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα