Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής στο Τελλόγλειο

15:59 8/2/2013 - Πηγή: NewsBomb

Ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά έργα, έργα που συνθέτουν το εικαστικό πορτρέτο μιας πόλης ανά τους αιώνες εκτίθενται από σήμερα το βράδυ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.


«Η Θεσσαλονίκη των Τέλλογλου: ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική» που εγκαινιάζεται απόψε στο Τελλόγλειο και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου παρουσιάζει μέσα από τα 135 εκτιθέμενα έργα της μια εικαστική

«τεκμηρίωση» της ιστορίας της πόλης μέσα από τη συλλογή των ιδρυτών του ιδρύματος (του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου) όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη φιλότεχνη δραστηριότητα και συγκέντρωση των έργων από τους ιδρυτές (στα μέσα του περασμένου αιώνα) μέχρι και τη δωρεά της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την ίδρυση του Τελλογλείου.Μέσα απ την διπλή αυτή αφήγηση, ξεδιπλώνεται η πορεία των εικαστικών τεχνών στη Θεσσαλονίκη που είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία τη σημάδεψαν από το 1912 και μετά.

Έργα με εμφανές βαρύ το φορτίο της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης (Πολύκλειτου Ρέγκου, Νικου Γαβριήλ Πεντζίκη), ζωγράφοι - ψυχογράφοι (Μίμης Βιτσιώρης), μοντέρνοι και μοντερνίζοντες, αιρετικοί και αφηρημένοι, οριενταλιστές και εξπρεσιονιστές, πορτρετίστες, κυβιστές παραθέτουν μέσα από την πολύπτυχη έκθεση τα έργα τους που ουσιαστικά συνθέτουν ένα μεγάλο έργο: αυτό της εικαστικής απεικόνισης της πόλης που αποτέλεσε τη "μούσα" τους.
Η αυτονόητη διασύνδεση εικαστικών τεχνών και ιστορικών γεγονότων «αποκτά άλλο νόημα για μια πόλη που υπήρξε ο πόθος διαφορετικών κρατικών σχηματισμών και η εθνολογική της ταυτότητα άλλαξε με βίαιο τρόπο στο πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Μέσα σε αυτές ακριβώς τις δύσκολες συνθήκες οι τέχνες στη Θεσσαλονίκη είχαν μια ιδιαίτερη συμβολική φόρτιση και ήταν σε αντίστιξη με το κέντρο αναφοράς, την Αθήνα" σημειώνει η Καθηγήτρια ΑΠΘ - Γενική Γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά που έχει την γενική ευθύνη της έκθεσης.

«Οι αλλαγές στην οικιστική δομή της πόλης ή στην πληθυσμιακή σύνθεση υπήρξαν από τα βασικά θέματα των καλλιτεχνών που εργάστηκαν στην πόλη" σημειώνει επίσης ο επιμελητής της έκθεσης - Ιστορίας της Τέχνης κ. Παναγιώτης Μπίκας.
Στην έκθεση παρουσιάζονται μεταξύ άλλων έργα των: Πολύκλειτου Ρέγκου, Γεράσιμου Κασόλα, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Λουκά Βενετούλια, Γιώργου Αναστασιάδη, Νίκου Σαχίνη, Γιώργου Παραλή, Δημήτρη Ξόνογλου, Ξάνθιππου Βύσσιου, Ιωάννας Μανωλεδάκη, Τηλέμαχου Αλαβέρα, Γιάννη Ζήκα, Κώστα Λαχά, Κάρολου Τσίζεκ κ.α

Επίσης, στο Τελλόγλειο θα εκτεθούν έργα καλλιτεχνών που έδρασαν ή συνδέθηκαν με τη Θεσσαλονίκη όπως οι Γεώργιος Μόσχος, Κυριάκος Καμπαδάκης, Τάσιος Κυριαζόπουλος, Θανάσης Μηνόπουλος κ.ά.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται ανοιχτές ξεναγήσεις στο κοινό κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, τα οποία θεματολογικά συνδέονται με τα εκθέματα της διοργάνωσης.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά (εκτός Δευτέρας) για το κοινό ως τις 31 Μαρτίου ενώ το εισιτήριο στοιχίζει 5 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα