Δραματικές ώρες στην Κριμαία

15:30 2/3/2014 - Πηγή: NewsBomb

Ένα βήμα πριν από την σύρραξη βρίσκεται η Κριμαία μετά την απόφαση της Ουκρανίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού το στρατό της θέλοντας να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στην ψήφιση από την Άνω Βουλή για ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας «μέχρι να εξομαλυνθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα».

Γενική επιστράτευση στην Κριμαία

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Άντριι Παρούμπι κήρυξε

γενική επιστράτευση και αποστέλλει τα χαρτιά επιστράτευσης στους πολίτες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που κλιμακωθούν οι εξελίξεις.

Κινητοποίηση όλων των εφέδρων

Το Συμβούλιο εθνική ασφάλειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας Αντριι Παρούμπιι δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα "Το υπουργείο 'Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή".

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο "να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας", μετά την "παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας".

Ο Αρσένι Γιατσένιουκ κατηγορεί τον Πούτιν

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ κατηγορεί τη Μόσχα ότι κήρυξε τον πόλεμο στο Κίεβο.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι, «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που άρχισε έναν πόλεμο μεταξύ δύο φιλικών και γειτονικών κρατών, σχεδόν πέτυχε το στόχο του», και προσέθεσε πως η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής».

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο ίδιος.

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία

Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των νόμιμων ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

675.000 Ουκρανοί στην Ρωσία

H υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της Ρωσίας είπε σήμερα ότι περίπου 675.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους κι έχουν καταφύγει στη Ρωσία στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου φέτος και ότι υπάρχουν ενδείξεις μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής» μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ- Τας.

Keywords
Τυχαία Θέματα