ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ EURONCAP

Η δράση του ανεξάρτητου οργανισμού προσομοίωσης δοκιμών EuroNCAP σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, ξεκίνησε το 1997 με την συμμετοχή 6 κυβερνητικών οργανισμών από την Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο – συγκεκριμένα τμήματα από τα υπουργεία Μεταφορών – αλλά και πολλών λεσχών αυτοκινητιστών σε όλη την Ευρώπη.

Οι ολοένα και αυστηρότερες προδιαγραφές

που θεσπίζει, αποτελεί θέσφατο προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες για την ενσωμάτωση στοιχείων ασφάλειας στα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Το 2009 ο οργανισμός πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές του ηλεκτρονικού συστήματος ευστάθειας ESP (ESC), που αποτελεί στοιχείο της ενεργητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου. Όσα αυτοκίνητα διέθεταν το συγκεκριμένο σύστημα πριμοδοτήθηκαν με έξτρα βαθμούς. Αυτή η εξέλιξη προέτρεψε ολοένα και περισσότερους κατασκευαστές να προσφέρουν το ESP στον βασικό εξοπλισμό των μοντέλων τους. Ως εκ τούτου, η συμβολή του EuroNCAP στην εξέλιξη ασφαλών αυτοκινήτων, είναι καθοριστική.

Μπορεί η ανώτατη βαθμολογία να αποδίδεται με 5 αστέρια σε κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά όμως πίσω από αυτή την κλίμακα υπάρχει λεπτομερή βαθμολόγηση των επιδόσεων του εξεταζόμενου οχήματος σε επιμέρους τομείς. Έτσι αξιολογούνται ενδελεχώς η παραμόρφωση του αμαξώματος της καμπίνας σε πλαγιομετωπική σύγκρουση, η προστασία που προσφέρει το αυτοκίνητο για τους επιβάτες αλλά και αυτή που αφορά στους πεζούς. Συνεπώς μπορεί δύο ή και περισσότερα αυτοκίνητα να έχουν βαθμολογηθεί με 5 αστέρια για την ασφάλεια τους όμως στο άθροισμα των επιμέρους βαθμολογιών να υπάρχουν διαφορές.

Ως εκ τούτου είναι δεδομένο πως ένα σημερινό αυτοκίνητο που έχει λάβει βαθμολογία 5 αστέρων στις δοκιμές EuroNCAP δεν έχει καμία σχέση στο επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει με ένα μοντέλο που επίσης έχει λάβει 5 αστέρια το 2010.

Φώτης Ραΐσης

Πηγή: carzine.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα