Δημοφιλή τα μεταχειρισμένα κινητά

Τι κάνουμε τα κινητά μας όταν αποφασίσουμε να τα αναβαθμίσουμε; Απ' ότι φαίνεται, όχι μόνο δεν τα πετάμε αλλά τα…

Του Δημήτρη Μαλλά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας ερευνών Gartner, το 2014 τα μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα που πουλήθηκαν σε άλλους χρήστες έφθασαν τα 56 εκατ. τεμάχια και η αξία της συγκεκριμένης αγοράς ήταν στα 7 δισ. ευρώ. Μέχρι το 2017, τα νούμερα αυτά αναμένεται να διπλασιαστούν καθώς η εκτίμηση είναι ότι εκείνη τη χρονιά θα πουληθούν περί τα 120 εκατ. μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα με τη συνολική αξία της αγοράς αυτής να ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. δολάρια!

Η

Gartner πραγματοποίησε μία έρευνα σε ΗΠΑ και Γερμανία αναφορικά με το τι κάνουν οι καταναλωτές τις συσκευές τους όταν αποφασίσουν να τις αλλάξουν και τα αποτελέσματα έδειξα ότι μόλις το 7% των smartphones οδεύει προς ανακύκλωση, ενώ ένα 63% των συσκευών αποκτά μία «δεύτερη ευκαιρία». Συγκεκριμένα, το 23% των συσκευών το δίνουν οι κάτοχοι τους σε άλλους χρήστες, ενώ ένα 41% πωλείται ιδιωτικά.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν νούμερα μεν, αλλά αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των καταστημάτων με μεταχειρισμένα κινητά τηλέφωνα και smartphones που υπάρχουν τότε μάλλον θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά.

Όπως, επίσης, είναι αξιοσημείωτο πόσα πολλές εταιρείες για service κινητών έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα