Διαδηλώσεις στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Με κεντρικό σύνθημα «Ευρώπη των πολιτών· Ευρώπη που σέβεται τους εργαζόμενους», εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής.

Στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου είναι η τραπεζική ένωση, η κοινή αμυντική πολιτική και οι σχέσεις με την Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην έδρα της ΕΕ με τρακτέρ και μπάλες από άχυρο. Οι διαδηλωτές ζητούν από τους 28 ηγέτες μια «Ευρώπη των πολιτών, που να σέβεται τους εργαζόμενους και να τους επιτρέπει να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας».

Παράλληλα, διαμαρτύρονται για την συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα βρεθεί για άλλη μια φορά η κρίση στην Ευρωζώνη, ενώ στην ατζέντα βρίσκονται ακόμη τα θέματα της τραπεζικής ένωσης, η κοινή αμυντική πολιτική και οι σχέσεις με την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της κοινής αμυντικής πολιτικής, η Βρετανία θα επιχειρήσει να μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΕ να έχει αυξημένο ρόλο στον συντονισμό της.

Οι «28» θα θέσουν επί τάπητος την ενίσχυση του στρατιωτικού βραχίονα και την ενίσχυση της κοινής αμυντικής πολιτικής της Ένωσης, πιθανότατα μέσω της ενθάρρυνσης της συνεργασίας σε μεγάλους στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Ωστόσο, η Βρετανία ανησυχεί ότι οι όποιες αλλαγές θα υποβαθμίσουν το ΝΑΤΟ και θα δημιουργήσουν κινδύνους στη δική της αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να παραμείνει το ΝΑΤΟ η βασικότερη στρατιωτική συμμαχία της Δύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα