«Δια πυρός και σιδήρου» πέρασε το πολυνομοσχέδιο

-Μείον έναν βουλευτή μετρά η κυβερνητική πλειοψηφία

-Ένταση και ηχηρές διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

-Σε τεντωμένο σχοινί η δικομματική κυβέρνηση

Υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα συμφωνηθέντα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Σε ονομαστική ψηφοφορία, τέθηκαν τα δύο εκ των τριών άρθρων από τα οποία αποτελείται το πολυνομοσχέδιο και συγκεκριμένα το άρθρο

1 που αφορά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς και το άρθρο 2 για τις τράπεζες. Το άρθρο 3 αφορά φορολογικές διατάξεις.

Σε σύνολο 288 παρόντων βουλευτών, το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 135. «Παρών» δήλωσε ένας βουλευτής, ο Ν.Κακλαμάνης. Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, ενώ καταψηφίστηκε από 136 βουλευτές.

Ο Γ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2, ενώ ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε παρών.

Με επιστολή του στο προεδρείο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Σαμαράς: Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο

«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα ήρθαν και από όσα καλά έρχονται για την Οικονομία, θέλησαν – το είδατε όλοι – να είναι η Ελλάδα στην ακυβερνησία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε ποτέ. Εμείς, αντίθετα, κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο. Για τα νέα παιδιά, για τον Ελληνικό λαό. Και με μεγάλη αισιοδοξία και με μεγάλη δύναμη προχωράμε».

Κακλαμάνης: Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς

Αμέσως μετά τη διαγραφή του ο κ. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι δεν υποκύπτει σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλει στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων.

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν νομοθετεί με εντολή της τρόικας.

Διευκρινίζοντας την απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο 1 είπε ότι «είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς» υπογράμμισε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

«Τραυματισμένη» η κυβέρνηση

Κατόπιν της διαγραφής του Ν. Κακλαμάνη, η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 152 βουλευτές.

Αν και στην κυβέρνηση επικρατεί ευφορία για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είναι προφανές ότι η τα δύο κυβερνητικά κόμματα δέχτηκαν ισχυρά «χτυπήματα» στη χθεσινή ψηφοφορία και αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους. Προβληματισμός επικρατεί και στη ΔΗΜΑΡ, μετά την επιλογή του Γρηγόρη Ψαριανού και του Βασίλη Οικονόμου να απέχουν από τη διαδικασία, πράξη που αποδοκίμασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χρήστος Μαχαίρας.

Βενιζέλος σε Παπανδρέου: Ντροπή σου!

Σοβαρότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ μετά την καταψήφιση του άρθρου δύο για τις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αιφνιδιασμό του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη να ψηφίσει «παρών» στο ίδιο άρθρο.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, έλαβε χώρα σοβαρό επεισόδιο μεταξύ νυν και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή, με τις φωνές του Ευάγγελου Βενιζέλου να ακούγονται ως τον διάδρομο έξω από το γραφείο.

«Ντροπή σου. Αυτά που κάνεις είναι απαράδεκτα. Έπρεπε να έρθεις σε μένα ή να εμφανιστείς στην κοινοβουλευτική ομάδα που δεν πατάς ποτέ το πόδι σου και να πεις τις αντιρρήσεις σου».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε στο δικό του γραφείο, όπου έμεινε επί πολλή ώρα μαζί με τον γραμματέα της ΚΟ Παναγιώτη Ρήγα, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρι Κουκουλόπουλο, τον Γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρη Καρύδη και τον Χρήστο Πρωτόπαπα, ενώ για αρκετή ώρα μέσα έμεινε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ήταν αποφασισμένος να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά στο τέλος επικράτησαν πιο ψύχραιμες σκέψεις.

Σήμερα η συζήτηση για την πρόταση μομφής

Κατά τα λοιπά, από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν ο Ανδρέας Ψυχάρης από τη ΝΔ και η Άντζελα Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ την όλη διαδικασία συζήτησης επί του πολυνομοσχεδίου «στιγμάτισε» χθες η πρόταση δυσπιστίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που τελικά απορρίφθηκε.

Σήμερα, πάντως, μετά το πέρας του προγραμματισμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα ξεκινήσει η διαδικασία επί της έτερης πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της Βουλής. Σε αυτήν λαμβάνουν τον λόγο πέντε λέγοντες και πέντε αντιλέγοντες και ακολουθεί απόψε η ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Διαγραφή του ΓΑΠ ήθελε ο Βενιζέλος!

Βενιζέλος: «Nτροπή» η στάση του Κακλαμάνη και του Παπανδρέου

Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Καμμένος: Νομοθετείτε τις εντολές των ξένων

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή-Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Κουίκ: Μη γελάτε κ. Ρεπούση (vid)

Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο - Κοινωνικό μέρισμα 70%

Ετοιμάζουν την πανηγυρική φιέστα της Πρωταπριλιάς!

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή-Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής

Καμμένος: Πιο δημοφιλή αρχηγό από τον Βενιζέλο δεν είχε ποτέ η ΝΔ

Αλαλούμ στη Βουλή μετά την πρόταση δυσπιστίας του Τσίπρα

Πρόταση μομφής από τον Τσίπρα κατά του Στουρνάρα (βίντεο)

Σταμάτης: Ο Τσίπρας καθυστερεί τη λήψη των χρημάτων

Σήμερα στην ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο

Χατζηδάκης: Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα

Βρούτσης: Δεν θίγονται οι τριετίες, δεν μειώνονται οι μισθοί

Σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Στουρνάρας: Η συνέπεια της κυβέρνησης λειτουργεί αποστομωτικά

Μαριάς: Ενισχύετε τους ολιγάρχες των τραπεζών

Καμμένος: Κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό η παραίτηση Χαρακόπουλου

Παπαδημούλης: Για Όσκαρ η δήλωση Χαρακόπουλου

Βενιζέλος: Αξίζει μεγάλη τιμή στους βουλευτές που σηκώνουν το βάρος

Αισιοδοξία Κεδίκογλου για τη στάση των κυβερνητικών βουλευτών

«Το δώρο των 50 δισ. είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης»

Πολυνομοσχέδιο: Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση

Καμμένος: Το πολυνομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα ένα άλλο Μνημόνιο

Αντιπαραθέσεις στη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου

Άρχισε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Παραιτήθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Παραιτείται ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο Τσαυτάρης, τo E-mail του Μορς και η διάψευση Χατζηδάκη

Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας ακινήτων

Κοινωνικό μέρισμα: Αυτές είναι οι 4 κατηγορίες δικαιούχων

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-Δείτε το τελικό κείμενο

Πολυνομοσχέδιο: Ρύθμιση για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν το 1995

Αυτές είναι οι 50 αλλαγές που φέρνει στην αγορά το πολυνομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα