Δεκάδες χιλιάδες τα θύματα του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό

20:47 2/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Μεξικό και σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρουν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Για 12.359 νεκρούς κάνει λόγο η εφημερίδα Ρεφόρμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος από την έναρξη της επιχείρησης των αρχών κατά των εμπόρων ναρκωτικών, ο οποίος ανέρχεται σε 50.000.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν την περσινή χρονιά έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών ή ανάμεσα σε εγκληματικές σπείρες και την αστυνομία.

Παρόμοια

είναι και τα στοιχεία που παραθέτουν άλλες εφημερίδες. Η Μιλένιο αναφέρει ότι οι νεκροί μέσα στο 2011 είναι 12.284 και η Λα Χορνάδα κατεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 11.890.

Εάν οι αριθμοί αυτοί συγκριθούν με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση στις αρχές του 2011-με απολογισμό 15.273 νεκρούς-καταγράφεται μία σχετική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ρεφόρμα υπογραμμίζει εξάλλου πως το 2011 οι εγκληματικές συμμορίες, που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο σε διάφορες ζώνες του Μεξικού προσέδωσαν ιδιαίτερα θεαματικό χαρακτήρα στις εκτελέσεις τους, «επιδεικνύοντας τα πτώματα των υποτιθέμενων αντιπάλων τους σε εμβληματικά σημεία σημαντικών πόλεων».

Στις 20 Σεπτεμβρίου, 35 σοροί είχαν εκτεθεί στην Μπόκα ντελ Ρίο, κοντά στο κύριο τουριστικό κι εμπορικό κέντρο στην Βερακρούς, στα νοτιοανατολικά.

Στις 23 Νοεμβρίου, 16 απανθρακωμένα πτώματα ανακαλύφθηκαν στο κέντρο του Κουλιακάν, πρωτεύουσα της Πολιτείας Σιναλόα (δυτικά) και την επαύριο 26 σοροί εγκαταλήφθηκαν σε τρία οχήματα στο κέντρο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας Γουαδαλαχάρα (δυτικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα